Επιστροφή ολοταχώς στις εποχές των…παχιών αγελάδων στον Δήμο Αθηναίων. Αυξήσεις από 46,22% έως 537,86% αποφάσισαν να δώσουν στους εαυτούς τους τα μέλη που διοικούν την ανώνυμη εταιρείαΤεχνόπολη (Γκάζι).

Το γεγονός κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η παράταξη Ανοιχτή Πόλη του Νάσου Ηλιόπουλου. Από την πλευρά του ο Κώστας Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, απάντησε στο ethnos.gr ότι αυτές οι αυξήσεις αποφασίστηκαν διότι έτσι εξομοιώνονται οι αμοιβές με εκείνες στις άλλες ΑΕ του Δήμου Αθηναίων.

Αναλυτικότερα, με βάση την εισήγηση της διοίκησης που υπερψηφίστηκε μόνον από τα μέλη που έχει τοποθετήσει η παράταξη του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη οι αμοιβές καθορίζονται ως εξής:

«Κατανοούμε ότι ο κ. Μπιτζάνης ενδεχομένως ζήλεψε τις γενναιόδωρες αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση στα ευνοούμενά της golden boys του Δημοσίου (βλ. ΔΕΗ/ΕΥΔΑΠ), δεν μπορούμε όμως παρά να δηλώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας σε αυτήν την πρωτοβουλία του», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη: «Ο κ. Μπακογιάννης θα πρέπει να βάλει άμεσα φρένο στην άνεση με την οποία τα στελέχη που τοποθετεί σε διοικητικές θέσεις αξιοποιούν την εμπιστοσύνη του. Η ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης αποτελεί μονόδρομο», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Παγωμένες» οι αμοιβές

Απαντώντας ο κ.Μπιτζάνης στις ερωτήσεις του ethnos.gr, ανέφερε ότι οι αμοιβές στην Τεχνόπολη είχαν μείνει παγωμένες από το 2013 όταν είχε επιβληθεί μείωση 50%. Αντιθέτως, πρόσθεσε, στις άλλες ανώνυμες εταιρείες δηλαδή την ΕΑΤΑ (Αναπτυξιακή) και την ΔΑΕΜ (Εταιρεία Μηχανογράφησης) οι αμοιβές είχαν αποκατασταθεί.

Σημειώνεται ότι στις δύο αυτές εταιρείες είναι πρόεδροι δύο εκλεγμένοι με τον Κ. Μπακογιάννη δημοτικοί σύμβουλοι, οι Μελίνα Δασκαλάκη και Νίκος Βαφειάδης. Οι υπόλοιπες αμοιβόμενες θέσεις καλύπτονται από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Μπακογιάννη. Στην ΕΑΤΑ είναι αντιπρόεδροι δύο, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλέξανδρος Τσιατσιάμης και ο διευθυντής του Γραφείου Δημάρχου Νώντας Μούσιος και διευθύνων σύμβουλος ο Βαγγέλης Βλάχος. Στην ΔΑΕΜ είναι αντιπρόεδρος η Ευαγγελία Σοφρώνη και διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Σταμάτης, άλλοτε αντιδήμαρχος Καρπενησίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει πλήθος φορέων παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στα χρόνια πριν την κρίση ήταν σύνηθες φαινόμενο κάθε εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος αλλά και πολλοί μη εκλεγμένοι να τοποθετούνται στα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων αυτών και να εξασφαλίζουν υψηλότατες αμοιβές. Αυτό άλλαξε με την κρίση, με αποτέλεσμα, στελέχη που διαχειρίζονταν προϋπολογισμούς πολλών εκατομμυρίων ευρώ με σημαντικές ευθύνες να αμείβονται με 900 ευρώ όπως οι πρόεδροι στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984. Προφανώς αυτή η κατάσταση ενείχε πολλές αδικίες αλλά η διασπορά των ίδιων υψηλών αμοιβών σε όλους τους δημοτικούς φορείς αδιακρίτως παραγόμενου έργου δεν είναι λύση. Εκτός των φορέων που προαναφέραμε (Τεχνόπολη, ΔΑΕΜ, ΕΑΤΑ, Αθήνα 984), ο Δήμος Αθηναίων τοποθετεί αμειβόμενες διοικήσεις στους εξής: