Το καταπράσινο φαράγγι των Μποριανών στα Καράνου ξεκινάει από τον οικισμό Μποριανά και καταλήγει στον Μαυροπηλιώτη ποταμό μετά από περίπου 1800 μέτρα πορείας μέσα σε εξαιρετικά διαμορφωμένο μονοπάτι. Κατά μήκος του υπάρχουν γκρεμισμένος νερόμυλος, σπηλιές, οι είσοδοι των παλιών λατομείων από την απόπειρα εξόρυξης σιδήρου (γνωστά στην περιοχή ως λατομεία Αβέρωφ), η αναπαράσταση καμινιού όπου παλιότερα παρήγαγαν κάρβουνα, και στοές από πλούσια βλάστηση.

Η βλάστηση σε όλο το μήκος των 1800 μέτρων της διαδρομής μέσα στο Μποριανό φαράγγι είναι οργιώδης, με παρθένο δάσος από υπεραιωνόβια πλατάνια, τυλιγμένα από κισσούς, θυμίζοντας πραγματικά τροπική ζούγκλα από την εξαιρετικά πυκνή βλάστηση σε σημείο που να μην φαίνεται ο ήλιος, με άγριες καστανιές και ελιές στην αρχή της διαδρομής.

Το μονοπάτι είναι πολύ στρωτό και βατό, πάνω σε χώμα κυρίως αλλά και πετρώδες σε ορισμένα σημεία, άριστα σηματοδοτημένο με ενημερωτικές ξύλινες επιγραφές ανά 500 μέτρα για το υπολοιπώμενο κομμάτι.

DSCF3433.jpg

DSCF3475.jpg

DSCF3450.jpg

DSCF3486.jpg

DSCF3494.jpg

Το Μποριανό φαράγγι ή φαράγγι του Καράνου είναι παράλληλο με το φαράγγι Κυδώνι έχοντας αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όπως την απίστευτα οργιώδη βλάστηση που τα περιβάλλει καταλήγοντας στην περιοχή Μαύρα Πηλά.

Κατά τη διάρκεια της διάσχισης του φαραγγιού μέσα από την κοίτη του συναντάμε τον Μαυροπηλιώτη ποταμό ο οποίος διαρρέει το φαράγγι σε όλο το μήκος του, δίνοντας ζωή σε ένα παρθένο τοπίο, το οποίο αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο.

DSCF3518.jpg

DSCF3560.jpg

DSCF3554.jpg

DSCF3540.jpg

DSCF3529.jpg

DSCF3525.jpg

Ο Μαυροπηλιώτης ποταμός έχει τρεχούμενο νερό 9 μήνες το χρόνο, οπότε τεκμηριώνεται και η άγρια και πυκνή βλάστηση του φαραγγιού.

Το Μποριανό φαράγγι είναι το δυτικότερο από τα 2 φαράγγια που εδράζονται στα Καράνου, είναι κατάφυτο με πλούσιο παρθένο δάσος, τοπίο σίγουρα διαφορετικό από το σύνηθες της Κρήτης το ξηροθερμικό με τους θαμνότοπους και τα γυμνά από βλάστηση βουνά της.

DSCF3575.jpg

DSCF3708.jpg

DSCF3701.jpg

DSCF3691.jpg

DSCF3662.jpg

DSCF3634.jpg

DSCF3625.jpg

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του φαραγγιού είναι τα παλαιά λατομεία Αβέρωφ τα οποία είχαν διανοιχθεί για την εξόρυξη σιδήρου, αλλά ποτέ δεν λειτούργησαν, ένας παλιός γκρεμισμένος νερόμυλος, το σπήλαιο Νεραμιάς και άλλα μικρότερα σπήλαια, αναπαράσταση παλιού ασβεστοκάμινου που παρήγαγε κάρβουνα, η πετρόκτιστη γέφυρα στην αρχή του μονοπατιού και φυσικά το ατελείωτο πράσινο που δεν το χορταίνει το μάτι.

DSCF3711.jpg

DSCF3873.jpg

DSCF3850.jpg

DSCF3807.jpg

DSCF3769.jpg

DSCF3754.jpg

DSCF3713.jpg

Μετά από 2 ώρες περίπου περπατήματος το φαράγγι καταλήγει σε ένα ξέφωτο στην περιοχή Μαύρα Πηλά όπου συναντάμε τον Μαυροπηλιώτη ποταμό ο οποίοες είναι παραπόταμος του ποταμού Πλατανιά από τη νότια όχθη του, εκεί υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος αναψυχής και ανάπαυσης από το δήμο Πλατανιά.

Στη συνέχεια ακολουθώντας το παρόχθιο μονοπάτι του Μαυροπηλιώτη μετά από πορεία 500 μέτρων συναντάμε τη νότια είσοδο του φαραγγιού Κυδώνι.

Κείμενο: iakovos-xania.blogspot.gr

Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης