Μυδοκαλλιέργειες: Σε αφανισμό τα μύδια του Θερμαϊκού - Ο κόλπος «βράζει» από τις υψηλές θερμοκρασίες

Ολοκληρωτική καταστροφή στις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη στην περιοχή κλιμακίου υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και του Α.Π.Θ., υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Γιουτίκα και παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργου Κεφαλά και εκπροσώπων του Δήμου Δέλτα και των μυδοκαλλιεργητών.

Σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες

Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών τόνισαν ότι ο αφανισμός των μυδιών είναι πρωτοφανής και αφορά σε όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο, με συνέπεια να μην έχει απομείνει τίποτα στις καλλιέργειες και να έχει καταστραφεί μαζικά και ο γόνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 05.09.2024 14:17Αυξημένα τα μέτρα της ΕΛΑΣ ενόψει της ΔΕΘ - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίαςΕλλάδα | 05.09.2024 15:03 Αδιανόητη κτηνωδία στη Μεσσηνία: Κρέμασαν τσακάλια και αλεπού σε πινακίδες κυκλοφορίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι παραγωγοί στη Χαλάστρα βλέπουν για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια το σκληρό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής να χτυπά το πιο φημισμένο προϊόν του Θερμαϊκού.

Χιλιάδες μύδια δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από το θερμικό σοκ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η βιώσιμη θερμοκρασία είναι στους 22 βαθμοί Κελσίου, ενώ πάνω από τους 26-27 τα μύδια αρχίζουν να στρεσάρονται. Σημειώνεται ότι ο Θερμαϊκός φέτος «βράζει» στους 32 βαθμούς κελσίου με συνέπεια να καταστραφεί και η παραγωγή του 2025.

Τι ζητούν από την πολιτεία

Κάθε χρόνο η παραγωγή μυδιών στο Θερμαϊκό άγγιζε τους 13.000 τόνους και το 90% εξάγονταν σε Γαλλία Ισπανία και κυρίως στην Ιταλία. Φέτος η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 9.000 τόνους και οι μυδοκαλλιεργειες ζητούν λύσεις από την πολιτεία. Ειδικότερα ζητούν να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία ενός οστρακογεννετικού σταθμού που θα τους δίνει τη δυνατότητα να παράγουν στελέχη γενετικά τα οποία είναι ανθεκτικότερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους του κλάδου και στο τραπέζι θα τεθούν τα προβλήματα αλλά και αναπτυξιακές προοπτικές της μυδοκαλλιέργειας.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν σηκώνει το γάντι ο Κασσελάκης για εκλογές -«Αποφασίσαμε Συνέδριο, θα είναι κωλοτούμπα»

1f34cfba-d80b-49ab-a24a-ee279c8a1399.jpg

Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του Παύλου Γερακάρη - Η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ για τον δημοσιογράφο

8bd40fe6-868f-41e5-a557-dbfe8afa0649.jpg

Από «πραξικοπηματίας» σε «κύριος Σίσι»: Η πολιτική αναστροφή του Ερντογάν και πώς το ελληνο-αιγυπτιακό μνημόνιο ανέτρεψε τις τουρκικές φιλοδοξίες

a1a01b97-c3db-4704-85d5-1476deb675c0.jpg

Αδιανόητη κτηνωδία στη Μεσσηνία: Κρέμασαν τσακάλια και αλεπού σε πινακίδες κυκλοφορίας

07d539c3-5cc2-4626-857a-884346284e06.jpg