Γεώργιος Δ. Παναγόπουλος

Αν. Καθηγητής

Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων

Στο προπατορικό αμάρτημα της σύγχρονης Τουρκίας και η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολίας

Όταν ο γνωστός Κένταυρος Νέσσος της ελληνικής μυθολογίας πέθαινε, παρέδωσε στη Διηάνειρα ένα ερωτικό φίλτρο ανακατεμένο με αίμα για τον άνδρα της, τον Ηρακλή· με τον τρόπο αυτό ο κένταυρος θα εκδικείτο τον ήρωα ο οποίος θα πέθαινε επώδυνα, όταν θα φορούσε ανυποψίαστος ένα ένδυμα εμποτισμένο με το δηλητηριώδες φίλτρο.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Οθωμανική αυτοκρατορία εισερχόταν στην τελευταία και πλέον δραματική φάση της 700χρονης ιστορίας της. Αποτελούσε ήδη από δεκαετίες ένα συγκεντρωτικό μηχανισμό αναποτελεσματικής αλλά βίαιης εξουσίας που γερνούσε επώδυνα και επρόκειτο να πεθάνει προσφέροντας απατηλές υποσχέσεις για ένα ειρηνικό μέλλον αλλά στην πραγματικότητα σπέρνοντας γενοκτονικό όλεθρο για εκατομμύρια ανυποψίαστα θύματα, που πήραν τοις μετρητοίς τις υποσχέσεις για φιλελευθεροποίηση που τόσο υποκριτικά επιδαψίλευσαν οι τελευταίοι και τρομακτικότεροι ηγέτες της, οι περισσότερο γνωστοί ως Νεότουρκοι.

Τον Ιανουάριο του 1913 μια ομάδα αξιωματικών του Γ΄ Σώματος του Οθωμανικού στρατού, μέλη μιας συνωμοτικής οργάνωσης με την επωνυμία Επιτροπή Ενώσεως και Προόδου, καταλάμβανε με πραξικόπημα την εξουσία στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο ήδη το 1909, είχε εκθρονίσει τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ, για να προχωρήσει στην εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος διώξεων της αντιπολίτευσης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

[](#)[](#)