Το μυστήριο μιας **άγριας δολοφονίας**την περίοδο του Μεσαίωνα στην Ιταλία, έλυσε ομάδα επιστημόνων. Πρόκειται για μια «υπόθεση ωμής βίας», 700 και βάλε χρόνων, που έβαλε τέλος στη ζωή ενός νεαρού άνδρα με τέσσερα χτυπήματα με σπαθί στο κεφάλι. Ο σκελετός του αποκεφαλισμένου άνδρα εντοπίστηκε σε έναν τάφο κοντά στην είσοδό του, ο οποίος χτίστηκε τον 11ο αιώνα, το 2006.

Σύμφωνα με το Live Science, η Δρ. Τσιάρα Τέσι, ανθρωπολόγος στο Κέντρο Οστεοαρχαιολογίας και Παλαιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Ινσούρμπια στην Ιταλία, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα σκελετικά υπολείμματα του θύματος με σύγχρονες ιατροδικαστικές τεχνικές. Συγκεκριμένα, έκαναν αξονική τομογραφία στο κρανίο και το ανέλυσαν με ψηφιακό μικροσκόπιο, έτσι έμαθαν τι έγινε τις τελευταίες στιγμές του νεαρού άντρα.

Χτυπήματα με σπαθί

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science: Reports, δείχνει ότι το θύμα ήταν ένας άνδρας που ήταν μεταξύ 19 και 24 ετών και είχε ύψος μεταξύ 1,65 και 1,75 όταν δολοφονήθηκε. Σύμφωνα με την αρχική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε το 2008, η περίοπτη θέση του υποδηλώνει ότι ο άνδρας σχετιζόταν με την οικογένεια Ντε Σιτιλλιο που ίδρυσε την εκκλησία.

Οι τελευταίες στιγμές της ζωής του προσδιορίστηκαν από τους επιστήμονες χρησιμοποιώντας σκελετικά λείψανα που ανακαλύφθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου στο Σιτίγκλιο της Ιταλίας. «Το άτομο πιθανότατα αιφνιδιάστηκε» και δεν μπόρεσε να προστατεύσει σωστά το κεφάλι του.

22f659c7-84b8-4087-9915-03df06831dbe.jpg

Το πρώτο χτύπημα που δέχτηκα στόχευε το κεφάλι ή ζωτικά όργανα, αλλά «αποκρούστηκε ή αποφεύχθηκε από το θύμα» πριν εκείνο γυρίσει για να διαφύγει. Το δεύτερο χτύπημα από πίσω «πιθανώς διέκοψε ή επιβράδυνε την απόπειρα διαφυγής».

Στη συνέχεια δέχτηκε ξανά χτύπημα, το οποίο, όπως λένε οι ερευνητές, «υπήρξε θανατηφόρο εντός λίγων λεπτών», οδηγώντας τον να καταρρεύσει προς τα εμπρός. «Πιθανότατα ξαπλωμένος ή γονατιστός στο έδαφος, πρέπει να δέχθηκε το πιο ισχυρό και θανατηφόρο τραύμα στο αυχενικό τμήμα, ως τελική εκτέλεση», έγραψαν.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι και τα τέσσερα χτυπήματα πιθανόν προκλήθηκαν με το ίδιο όπλο, πιθανότατα κάποιο αιχμηρό σπαθί.

«Η υπόθεση ενός και μόνο δράστη υποστηρίζεται επίσης από τα σημεία των χτυπημάτων, τα οποία φαίνεται να είχαν προκληθεί όλα από την ίδια θέση από πίσω από το θύμα», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Αν και δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες για το θύμα, είχε μια επουλωμένη πληγή στο μέτωπό του που συνάδει με τραύμα από αμβλύ αντικείμενο.

Οι ερευνητές θέλησαν επίσης να εξετάσουν πώς οι τραυματισμοί που είχαν συμπεράνει θα είχαν επηρεάσει τους ιστούς του προσώπου του νεαρού άνδρα.

Για να το κάνουν αυτό, δημιούργησαν μια αναπαράσταση του κρανίου του χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μικροσκόπιο πριν εφαρμόσουν μια λεπίδα για να αναπαραστήσουν τέσσερα χτυπήματα

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης ραδιοχρονολόγηση άνθρακα και διαπίστωσαν ότι το θύμα θάφτηκε μεταξύ 780 και 1260 μ.Χ.

Πάντως, η ομάδα των επιστημόνων δεν θέλει να σταματήσει εκεί αλλά να καταφέρει να αναπαραστήσει ψηφιακά το πρόσωπο του δολοφονημένου άντρα.