Λίγο πριν την κρίσιμη ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο, ο οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 191% του ΑΕΠ, με τη μείωση να είναι η μεγαλύτερη από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης

Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο review της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, ο οίκος Moody’s, σε νέα έκθεσή του, αναλύει τις πιστωτικές προοπτικές των χωρών της ευρωζώνης το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η αυριανή ετυμηγορία για το ελληνικό αξιόχρεο προβλέπεται θετική, με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι η Moody’s θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Ba3 στο Ba2.

Ο οίκος εκτιμά ότι αν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς το ΑΕΠ, ωστόσο θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση το 2022, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ, με τη μείωση να είναι η μεγαλύτερη από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, αναφερόμενος στις χώρες της ευρωζώνης, τα υψηλά επίπεδα χρέους που προκάλεσε η πανδημία, θα αποτελέσουν το σημαντικότερο πρόβλημα για τις οικονομίες και τις κυβερνήσεις και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κόστη δανεισμού τους, καθώς απόσυρση των μέτρων στήριξης και ο πληθωρισμός αυξάνουν τους κινδύνους γύρω από την ανάπτυξη και υπονομεύουντις προσπάθειες μείωσης του βάρους του χρέους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody’s, η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά θα είναι το 2022 κατά 2,7% μεγαλύτερη από τα προ-πανδημίας επίπεδα, με τις πιο οριακές επιδόσεις της Ελλάδας να αποδίδονται στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό (παρόμοια είναι η εικόνα της Ιταλίας και της Ισπανίας).