Πολλά εκατοντάδες χρόνια μετρά η λατρεία των Ευρωπαίων πολιτών στη μπίρα και το τυρί, όπως αποδεικνύει δημοσίευμα του CNN που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, άνθρωποι που εργάζονταν σε ορυχαίο αλατιού στην Αυστρία, πριν από 2.700 χρόνια, παρασκεύαζαν και έτρωγαν μπλε τυρί και μπίρα. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνει που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Biology και βασίζεται στην ανάλυση ανθρωπίνων περιττωμάτων από την καρδιά του ορυχείου Χάλστατ των αυστριακών Άλπεων.

ΚΟΣΜΟΣ 23.10.2021 09:10Facebook: Ακόμη ένας πρώην υπάλληλος προχωρά σε αποκαλύψεις «φωτιά» Facebook: Ακόμη ένας πρώην υπάλληλος προχωρά σε αποκαλύψεις «φωτιά»

Όπως εξηγεί ο Φρανκ Μέιχνερ, μικροβιολόγος στο ερευνητικό εργαστήριο EuRac στο Μπολτσάνο της Ιταλίας, οι άνθρωποι που δούλευαν στο ορυχείο πριν από 2.700 χρόνια ήταν εξαιρετικά εξελιγμένοι και «είχαν τη γνώση και την ικανότητα να εφαρμόζουν τις διαδικασίες ζύμωσης κατά βούληση».

Η χειροπιαστή απόδειξη

Τα ίχνη μπλε τυριού που βρέθηκαν στο ορυχείο αποτελούν την αρχαιότερη απόδειξη ωρίμανσης τυριού στην Ευρώπη. Η παρασκευή και κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστή από παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα, ωστόσο τώρα οι ερευνητές έχουν τη χειροπιαστή απόδειξη για κατανάλωση μπίρας ήδη από εκείνη την εποχή.

Η Κέρστιν Κόβαρικ, έφορος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, που συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει ότι «αυξάνονται οι αποδείξεις ότι περίπλοκες επεξεργασίες και η ζύμωση διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αρχή της γαστριμαργικής μας κληρονομιάς».

Οι ειδικοί λένε ότι οι αρχαίοι ανθρακωρύχοι, οι οποίοι είχαν πολύ φυτική διατροφή, είχαν δομές μικροβιώματος του εντέρου παρόμοιες με εκείνες των σύγχρονων μη δυτικοποιημένων ανθρώπων, οι οποίοι ακολουθούσαν δίαιτα κυρίως φρέσκων φρούτων, λαχανικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Στα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Press, η ομάδα λέει ότι η έρευνά τους υποδηλώνει μια πιο πρόσφατη αλλαγή στο μικροβίωμα του δυτικού εντέρου.

Όλες οι ειδήσεις

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Πέθανε ο ένας τραυματίας

Πέραμα: Βίντεο από την καταδίωξη - Σεσημασμένος για ληστεία ο νεκρός, 7 τραυματίες αστυνομικοί

Κίνηση: Η Αθήνα μετατράπηκε σε απέραντο πάρκινγκ – Κίνητρα για χρήση ΜΜΜ ζητούν οι συγκοινωνιολόγοι

Γλυκά Νερά: Μαρτυρία γυναίκας που είχε σχέση με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο - «Κατάλαβα ότι δεν έχει όρια»

Alec Baldwin: Τι είναι το prop gun που σκότωσε τη διευθύντρια φωτογραφίας - Πού χρησιμοποιείται