ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑ Παράξενα ΣΥΜΠΑΝ

Μυστηριώδεις υπόγειες σπηλιές στον Άρη


Μια εικόνα ενός παράξενου κρατήρα, ο οποίος πηγαίνει βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Άρη, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, προκαλώντας συζητήσεις για το αν τελικά αποτελεί τον κατάλληλο και προστατευμένο χώρο για καταφύγιο αστροναυτών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν σωλήνα, ο οποίος δημιουργήθηκε από την εκτόξευση λάβας και διακρίνεται μέσω ενός ανοίγματος στην επιφάνεια του ηφαιστείου Pavonis Mons, το οποίο είναι ακόμη ψηλότερο από το Έβερεστ, φθάνοντας στα 13 χιλιόμετρα.

Το άνοιγμα της τρύπας έχει πλάτος περίπου 35 μέτρα και το σπήλαιο που σχηματίζεται, βρίσκεται περίπου 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Οι επιστήμονες της NASA πιστεύουν ότι σχηματίστηκε από αρχαία κανάλια λάβας.

«Τέτοιες τρύπες ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, επειδή οι εσωτερικές σπηλιές τους είναι σχετικά προστατευμένες από την σκληρή επιφάνεια του Άρη, και θεωρούνται σχετικά καλοί υποψήφιοι για χώρους προστασίας της ζωής στον Άρη», αναφέρει η NASA.

«Αυτά τα κοιλώματα είναι επομένως πρωταρχικοί στόχοι για πιθανά μελλοντικά διαστημικά οχήματα, ρομπότ, και ακόμη και ανθρώπους, διαπλανητικούς εξερευνητές».


Η εικόνα καταγράφηκε αρχικά από το δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter το 2011. Τα επόμενα χρόνια οι ερευνητές είχαν την ιδέα της χρήσης των σηράγγων λάβας ως τοποθεσίες για οικισμούς, όταν και αν οι άνθρωποι φθάσουν, τελικά, στον κόκκινο πλανήτη.

Παρόμοιες σήραγγες ή σπήλαια λάβας έχουν βρεθεί σε ολόκληρη τη Γη, σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Χαβάης, της Ισπανίας, της Ισλανδίας και των Νήσων Γκαλαπάγκος, ενώ έχουν παρατηρηθεί ακόμη και στο φεγγάρι.

Οι σωλήνες σχηματίζονται ως ρεύματα λάβας κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη γύρω από ένα ηφαίστειο μετά από μια έκρηξη.

Η λάβα δημιουργεί μια σκληρή, καμένη φλούδα καθώς ρέει, δημιουργώντας δομική υποστήριξη για τα σπήλαια, τα οποία προστατεύουν από την κατάρρευση. Το έδαφος γύρω από το Pavonis Mons θεωρείται ότι φιλοξενεί ένα μεγάλο δίκτυο από τέτοιους σωλήνες λάβας.

Το Pavonis Mons είναι ένα ηφαίστειο ασπίδας, το οποίο σχηματίστηκε από στρώματα ψυχρής λάβας συσσωρευμένα το ένα πάνω από το άλλο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τέτοιοι σωλήνες λάβας είναι πιθανό να είναι οι μεγαλύτεροι υπόγειοι χώροι στον Άρη και θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους μελλοντικούς εξερευνητές από διάφορους περιβαλλοντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της κοσμικής ακτινοβολίας και των μικρομετεωριτών.


Στη Γη, τα μόνα σπήλαια από τα σωλήνες λάβας σχηματίστηκαν με τη διάβρωση ασβεστολιθικών και άλλων πετρωμάτων, από υπόγεια ύδατα.

Επειδή ο Άρης στερείται αυτών των ουσιών, η λάβα θεωρείται γενικά ως ο κύριος παράγοντας για τη δημιουργία πολλών από τις υπόγειες σπηλιές του πλανήτη.

Οι σήραγγες του Άρη μπορούν να φτάσουν στα 250 μέτρα πλάτος, ενώ στο φεγγάρι είναι μεγαλύτερες από 600 μέτρα, χωρίς να καταρρεύσουν.

Πηγή: Daily Mail / Επιμέλεια Snoopit24



sahiel.gr