Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σχετικά με το διαβόητο πλέον πρόγραμμα voucher για την επιμόρφωση των επαγγελματιων επιστημόνων, επικαλούμενος έγγραφο της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο ήταν δυνατή η απευθείας ενίσχυσή τους.

Αναλυτικά, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «τα χαριστικά 80 εκατ. ευρώ στα ΚΕΚ για μια -άθλιου επιπέδου- τηλεκατάρτιση επιστημόνων, βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση “μονόδρομος” για την ενίσχυση του κλάδου.

Οι κύριοι Βρούτσης και Γεωργιάδης επικαλέστηκαν αδυναμία εκταμίευσης χρημάτων από το ΕΣΠΑ για την απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων με 800 ευρώ (ανά άτομο) και τους ζήτησαν να αρκεστούν στα 600 ευρώ, αφού υποστούν μια άκρως προσβλητική διαδικασία. Όμως, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Documento, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνιζε ήδη από τον Μάρτιο ότι, λόγω της έκτακτης συγκυρίας, οι δαπάνες απευθείας ενίσχυσης επιστημόνων είναι πλέον απολύτως επιλέξιμες. Η κυβέρνηση έχει τελικά πολύ εύκολο το ψέμα και πολύ ανεπτυγμένη τη λογική του -πάντα κερδισμένου- “μεσάζοντα”».