VIDEO ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩN ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Να λέμε τα πράγματα ως έχουν. ( ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)


Είναι γονιδιακή θεραπεία τα εμβόλια mRNA; 


Συνθετική Βιολογία - Synthetic biology (SynBio)


Η συνθετική βιολογία - Synthetic Biology (SynBio) είναι ένας διεπιστημονικός τομέας έρευνας που επιδιώκει τη δημιουργία νέων βιολογικών μερών, συσκευών και συστημάτων ή τον επανασχεδιασμό συστημάτων που υπάρχουν ήδη στη φύση.

Είναι ένας κλάδος της επιστήμης που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα απο μεθοδολογίες διάφορων κλάδων, όπως 

  • η βιοτεχνολογία, 
  • η γενετική μηχανική, 
  • η μοριακή βιολογία, 
  • η μοριακή μηχανική, 
  • η βιολογία συστημάτων, 
  • η επιστήμη των μεμβρανών, 
  • η βιοφυσική, 
  • η χημική και βιολογική μηχανική, 
  • η ηλεκτρολογία και η μηχανική υπολογιστών, 
  • η μηχανική ελέγχου και η εξελικτική βιολογία.

Λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων της γενετικής μηχανικής - και του μειωμένου κόστους σύνθεσης και αλληλούχισης του DNA - ο τομέας της συνθετικής βιολογίας αναπτύσσεται ραγδαία.

Το 2016, περισσότερες από 350 εταιρείες σε 40 χώρες ασχολούνταν ενεργά με εφαρμογές συνθετικής βιολογίας- όλες αυτές οι εταιρείες είχαν εκτιμώμενη καθαρή αξία 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια αγορά.

Η συνθετική βιολογία έχει παραδοσιακά χωριστεί σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω.

  1. Η προσέγγιση "από πάνω προς τα κάτω" περιλαμβάνει τη χρήση τεχνικών μεταβολικής και γενετικής μηχανικής για την απόδοση νέων λειτουργιών σε ζωντανά κύτταρα.
  2. Η προσέγγιση "από κάτω προς τα πάνω" περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων βιολογικών συστημάτων in vitro με τη συνένωση "μη ζωντανών" βιομοριακών συστατικών, συχνά με στόχο την κατασκευή ενός τεχνητού κυττάρου.


----



----

Τα γονιδιακά εμβόλια είναι μια νέα προσέγγιση στην ανοσοποίηση και την ανοσοθεραπεία στην οποία, αντί για έναν ζωντανό ή αδρανοποιημένο οργανισμό (ή μια υπομονάδα του), παρέχονται ένα ή περισσότερα γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες του παθογόνου.

----

Η συνθετική βιολογία επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων

28 / 09 / 2020


Περισσότερα από δώδεκα εμβόλια με βάση τα γονίδια βρίσκονται επίσης υπο εξέλιξη για την καταπολέμηση του COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες πίσω από όλα αυτά τα πειραματικά εμβόλια κατά του κοροναϊού ακολούθησαν ουσιαστικά το ίδιο εγχειρίδιο που είχαν καθιερώσει οι ερευνητές υπό την ηγεσία της Novartis χρόνια νωρίτερα: ο καθένας τους ξεκίνησε με γονιδιωματικά δεδομένα από τον μυστηριώδη νέο ιό που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν της Κίνας και - ενημερωμένος από τις τρισδιάστατες πρωτεϊνικές δομές που αποκρυπτογραφήθηκαν αμέσως μετά - εργάστηκε με ταχύτητες ρεκόρ για να καταστήσει τα υποψήφια εμβόλια διαθέσιμα και έτοιμα για κλινικές δοκιμές.

Στις 16 Μαρτίου 2020, μόλις 66 ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του γονιδιώματος του ιού, οι κλινικοί ιατροί χορήγησαν την πρώτη δόση του πρώτου υποψήφιου εμβολίου σε μια πρώτη δοκιμή στον άνθρωπο. Σύντομα ακολούθησαν και άλλα.

Καθώς ο αγώνας για ένα εμβόλιο COVID-19 εντείνεται, ο χρόνος είναι σαφώς με το μέρος της συνθετικής βιολογίας. 


Πηγή: https://oaskhths.blogspot.com/2021/07/blog-post_29.html