Διαστημικές 3d στολές, φουσκωτά drones και ηλεκτρικά διαστημόπλοια αποτελούν τα νέα «προϊόντα» της NASA

Δεδομένου ότι κάθε χρόνο η NASA δέχεται πληθώρα προτάσεων για νέες αποστολές εξερεύνησης ή για ανάπτυξη νέων προηγμένων τεχνολογιών, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επιλέγει τις προτάσεις που θεωρεί πιο ενδιαφέρουσες προσφέροντας σε εκείνους που τις έχουν προτείνει χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν την υλοποίηση τους και να παρουσιάσουν κάποια αποτελέσματα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το εν λόγω πρόγραμμα ερευνητικών επενδύσεων ονομάζεται NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε τις προτάσεις που επέλεξε να χρηματοδοτήσει φέτος.

Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές είναι η κατασκευή διαστημικών στολών μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Οι στολές αυτές προορίζονται για χρήση από τους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Άρη και θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα του Άρη σε οξυγόνο.

Το μηχάνημα εκτύπωσης θα το έχουν μαζί τους οι αστροναύτες. Όταν φτάσουν στον Κόκκινο Πλανήτη το μηχάνημα θα σκανάρει το σώμα του αστροναύτη και σε χρονικό διάστημα μίας ώρας θα φτιάχνει τη στολή στα μέτρα του.

Οι επιτελείς της NASA αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός φουσκωτού drone με σχήμα πτηνού, του BREEZE (Bioinspired Ray for Extreme Environments and Zonal Exploration), που θα εξερευνήσει την τοξική ατμόσφαιρα και τις καιρικές συνθήκες της Αφροδίτης.

Επιπρόσθετα, άλλη μια πρόταση που θα χρηματοδοτηθεί είναι ένα 100% αθόρυβο ηλεκτρικό αεροσκάφος που θα εκμεταλλεύεται τη θερμότητα του Ήλιου για να αποκτά τρομερές ταχύτητες ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό σύστημα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση είναι η κατασκευή μιας διαστημικής εγκατάστασης με μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός γηπέδου ποδοσφαίρου που θα ευθυγραμμίζεται με τα επίγεια τηλεσκόπια επιτρέποντας τους να παρατηρούν τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών για τον εντοπισμό κάποιου ίχνους ζωής σε αυτούς.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Ο αντίκτυπος του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας στον κόσμο των επενδύσεων

Ουκρανική «καταιγίδα» σαρώνει τις τιμές του φυσικού αερίου – Aνησυχία για τα φορτία LNG στη Ρεβυθούσα

Γιόχανσον (Κομισιόν): Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων