Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ μας δείχνουν την οδό της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία της ιδίας της εθνικής μας κυριαρχίας και αυτό σε μια περίοδο όπου τα έχουμε δώσει όλα στους Αμερικανούς, για να πάρουμε άλλη μια…καρπαζιά προς δόξα του προδοτικού ελληνικού πολίτικου συστήματος.

Όπως έγινε γνωστό διαψεύδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ περί υποτιθέμενης «διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές το προσεχές διάστημα», με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, σε σχετική του ανακοίνωση η οποία είναι περί «ανέμων και υδάτων», χωρίς να αναφέρει απολύτως τίποτα το ουσιαστικό.

Βέβαια η ευθύνη για αυτή την παρωδία, όπως εξελίχθηκε, δεν βαραίνει μόνο τα ΜΜΕ, αλλά και την κυβέρνηση, η οποία άφησε το θέμα να υπάρχει χωρίς να το διαψεύδει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι είχαν τα πράγματα!

Υπενθυμίζεται ότι τη διαμεσολάβηση φέρεται να είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε αλλά κράτησε και αποστάσεις από τα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν Πενς και Πομπέο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη (την περασμένη Τετάρτη) ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Και όχι μόνο αυτό βέβαια. O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα «μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία» φέρεται να είχε απαντήσει… καταφατικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική προσπάθεια αναμένεται να αναπτυχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες σε συνεννόηση με την Αθήνα, η οποία ζήτησε την συνεισφορά των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Τώρα στην απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 τηρείται για ακόμα μια φορά η γραμμή της πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας.

Άντε και εις ανωτέρα και αύριο πάλι να ψηφήσουμε τους… εθνικοπροδότες μας

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος www.nikosxeiladakis.gr