Αποφασισμένος για μεγάλες αλλαγές στο κόμμα με στόχο την “ανατροπή” των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη σαρωτική του νίκη απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο 42χρονος πολιτικός που επέλεξε να διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης στο ΚΙΝΑΛ ενωτικό προφίλ και λόγο χωρίς εντάσεις, μπήκε με φόρα και έκοψε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο, κατάφερε να κερδίσει έναν πρώην πρωθυπουργό στον δεύτερο εσωκομματικό γύρο με θριαμβευτικά ποσοστά και εισέβαλε στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό ως ο νέος παίκτης που διεκδικεί για τον ίδιο και την παράταξή του πρωταγωνιστικό ρόλο. Ως εκ τούτου -τονίζουν κορυφαία στελέχη εκ των βασικών συνομιλητών του- ο νέος πρόεδρος του κόμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία και την ευθύνη να αξιοποιήσει στην πράξη την ισχυρή εντολή και το μήνυμα των εκλογών για ανανέωση, προχωρώντας γρήγορα και με τολμηρά βήματα στην υλοποίηση ενός στιβαρού σχεδίου, με όρους ενότητας και σταθερό πλαίσιο πολιτικής αυτονομίας. “Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, η δημοκρατική παράταξη επέστρεψε”, διαμήνυσε με την πρώτη του δήλωση, έξω από την έδρα του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου τον ανέμεναν οπαδοί και στελέχη του κόμματος.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε απευθυνόμενος στα μέλη και τους φίλους του κόμματος ότι η νίκη της παράταξης θα γίνει σύντομα και νίκη της πατρίδας, εννοώντας ότι διεκδικεί ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις προσεχείς εθνικές εκλογές που θα ανατρέψει τα μέχρ τώρα δεδομένα. Υπογράμμισε ότι έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνει, παραπέμποντας στις σκληρές μάχες που έπονται για την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της κεντροαριστεράς και επεσήμανε σε όλους του τόνους ότι για εκείνον “η αναμέτρηση τελείωσε σήμερα το βράδυ” μεταξύ των υποψηφίων και ότι “δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι” με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το “στίγμα” των κινήσεών του θα δώσει αύριο κιόλας το πρωί, όταν περνώντας το κατώφλι της Χαριλάου Τρικούπη για να αναλάβει και επισήμως τα νέα του καθήκοντα θα συναντηθεί με τον Γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, τα στελέχη της ΕΔΕΚΑΠ που είχαν το βαρύ φορτίο της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας και τους στενούς συνεργάτες της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, την παρακαταθήκη της οποίας, όπως είπε, καλεί να υπερασπιστούν άπαντες.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη θα ξεκινήσει και την εφαρμογή του σχεδίου που έχει ήδη επεξεργαστεί και κουμπώνει με τα μηνύματα της συντριπτικής του νίκης. Δεν αποκλείεται να ζητήσει τις παραιτήσεις του Γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, προκειμένου να ανακοινώσει αμέσως μετά ΚΟΕΣ- δηλαδή την ομάδα κρούσης προς το Συνέδριο- του κόμματος που θα λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της παράταξης, αφού όμως προηγουμένως ο νέος πρόεδρος καλέσει σε αυτοοργάνωση τον κόσμο της παράταξης.

Το κρίσιμο βήμα βέβαια αφορά στον ορισμό του “αντ’ αυτού” στη βουλή. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει έτοιμο πλάνο, ωστόσο τα πολιτικά και τα αριθμητικά μηνύματα της κάλπης -για ανανέωση και ενότητα- είναι τέτοια που ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να εξετάσει εκ νέου τις καθοριστικής σημασίας αποφάσεις του. Στα ονόματα που ακούγονται πάντως για τις θέσεις του Προέδρου, του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων συμπεριλαμβάνεται αυτό του Μιχάλη Κατρίνη, έμπειρου βουλευτή από τη νέα γενιά και από έναν παπανδρεϊκό νομό όπου όμως σάρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, του Κώστα Σκανδαλίδη, του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σημίτη που έχει “διαχρονικά” καλή σχέση με το νέο πρόεδρο, καθώς και των κυριών, Χαράς Κεφαλίδου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Λίτσας Λιακούλη, του υποψήφιου για την ηγεσία Χάρη Καστανίδη, του Απόστολου Πάνα και άλλων. Τα αποκαλυπτήρια των προθέσεών του θα γίνουν μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα, καθώς αναμένεται συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι η προώθηση παράλληλα και χωρίς καθυστερήσεις των βασικών προτεραιοτήτων του σχεδίου. Μία εξ αυτών αφορά στην αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος στην βάση του σαφούς πολιτικου και ιδεολογικού προγράμματος που θα εκπονήσει από τον διάλογο με όλα τα στελέχη του κόμματος. Θα ξεκινήσει με περιοδείες ανά την Ελλάδα, προκειμένου να μην χάσει την αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες, θα ζητήσει να καταθέσουν τις απόψεις του σε περιφερειακές συνδιασκέψεις και θα “επιστρεψει” στη Χαριλάου Τρικούπη για να συγκροτήσει το σοσιαλδημοκρατιό μανιφέστο. Το δε άνοιγμα προς όλες τις δυνάμεις - προσθέτουν συνεργάτες του - θα είναι διαρκές, όπως και η επιχείρηση αμφίπλευρης διεύρυνσης. Κάποοι μάλιστα αξιολογώντας την αλλαγή σελίδας στο ΚΙΝΑΛ μιλούν ήδη για ένα νέο status στο οποίο προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρώην Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος και στελέχη με διακριτό πολιτικό αποτύπωμα στη διαδρομή τους, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της συνθήκης για την ενδυνάμωση του εγχειρήματος προς τις κρίσιμες εθνικές εκλογές.

Νέα γενιά στελεχών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται επίσης και πρωτίστως να αναδείξει μια νέα γενιά στελεχών που θα μπει μπροστά στην προσπάθεια για την αναγέννηση της παράταξης. «Δεν θα έχετε μόνο νέο πρόεδρο, θα έχετε και νέα στελέχη. Θα είναι όλες οι γενιές ενωμένες, όλες οι γενιές του ΠΑΣΟΚ θα είναι μπροστά με ένα μόνο κριτήριο, την κοινωνική τους αξιοπιστία και την ανάγκη τους να προσφέρουν στον ελληνικό λαό», αναφέρει εμφατικά στους συνομιλητές του ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλοντας να δείξει ότι δεν πρόκειται να μπει στη λογική των αποκλεισμών κάθε τύπου. Αντιθέτως προτίθεται να φέρει τα πάνω-κάτω στα ψηφοδέλτια, υπό την έννοια ότι θα στηρίξει την ανανέωσή τους με φράσκα πρόσωπα και στελεχη που κερδιζουν τοπικές μάχες στις κοινωνίες όπου δραστηροποιούνται.

Πρεμιέρα στο ΕΣΚ την Πέμπτη- εκτός απροόπτου- Προγραμματικές προτεραιότητες με άρωμα σοσιαλδημοκρατίας

Την Πέμπτη θα μεταβεί εκτός απροόπτου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Προσύνοδο Κορυφής. Για πρώτη φορά και ως αρχηγός και όχι μόνο ως ευρωβουλευτής σκοπεύει να θέσει στους κορυφαίους πάικτες της ίδιας οικογένειας στην Ευρώπη, όπως στον ΌΛαφ Σολτας, στον Πέδρο Σάντσεθ και σε άλλους τα κρίσιμα διλήμματα για το μέλλον της Ευρώπης. Στην Προσύνοδο – θα είναι παρών ως παρατηρητής και ο Αλέξης Τσίπρας- θα θέσει και τα ζητήματα για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με ολοκληρωμένο σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για ένα ανθεκτικό παραγωγικό πρότυπο, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την κλιματική πολιτική και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και φυσικά το ζήτημα του δημογραφικού.

Παράλληλα, θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή του εμπειρία και θα επιμείνει σε μια εξωτερική πολιτική που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας στην Ευρώπη. Έχει ηδη καταθέσει στον δημόσιο διάλογο προτάσεις για την οριοθέτηση των σχέσεων με την Τουρκία με ένα «νέο Ελσίνκι» και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με την αναθεώρηση του Δουβλίνου ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος στη χώρα μας, αλλά με ένα μόνιμο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

**Απόπειρα βιασμού από τέσσερα άτομα κατήγγειλε μια 22χρονη στη Νίκαια

Μια τουρκική πόλη σε… μόνιμη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»[

](https://www.protothema.gr/greece/article/1190732/otostop-tou-tromou-gia-odigo-stin-stulida/)[Ξεπέρασαν τους 140.000 οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ έως τις 2:30 το μεσημέρι](https://www.protothema.gr/politics/article/1190727/ekloges-kinal-xeperasan-tous-120000-oi-psifoforoi-eos-ti-130-to-mesimeri/)**

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr