Μάλλον … μουδιασμένη βρίσκει την ακαδημαϊκή κοινότητα, η επόμενη ημέρα, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας περί αναστολής λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, που θα λειτουργούσαν τις επόμενες ακαδημαϊκές χρονιές. Μεταξύ αυτών … και έξι Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τα: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Βιοϊατρικής, Μουσικών Σπουδών, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας. Άμεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. κ. Βαρδάκη και Μαμουλάκη.

Όπως τονίζει, μιλώντας στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”, ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Νίκος Κατσαράκης, ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός του Ιδρύματος. Ήδη, είχαν υπάρξει πρωτοβουλίες για να αναπτυχθούν τα συγκεκριμένα τμήματα τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων, υπήρχαν συνεννοήσεις με τους Δήμους Αγίου Νικολάου αλλά και Ρεθύμνου προκειμένου να παραχωρηθούν οικόπεδα για να ανεγερθεί φοιτητική εστία.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον νόμο που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο (επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου), η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., λόγω των βουλευτικών εκλογών που μεσολάβησαν, δεν έλαβε σχετικές αποφάσεις και η έναρξη λειτουργίας των ιδρυμάτων υπολογιζόταν για το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022.

Ο κ. Κατσαράκης αντιδρά στα σχόλια της ηγεσίας του Υπουργείου περί προχειρότητας και επισημαίνει πως για την ένταξη του ΤΕΙ Κρήτης στον πανεπιστημιακό χώρο είχε συσταθεί επιτροπή, που κατέληξε σε συγκεκριμένο πόρισμα μετά από σοβαρές συζητήσεις και, φυσικά, ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.

Το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξή του, όπως τη σύσταση επιτροπών, τις συνέργειες με άλλα Ιδρύματα, όπως το ΙΤΕ. Η χωροταξική κατανομή των Τμημάτων έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως και η δημιουργία των Σχολών και των Τμημάτων που ανήκουν σε αυτές. Ξεκαθαρίζει πως το Ίδρυμα θα συνεχίσει να πορεύεται με το συγκεκριμένο πλάνο και εκπονεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του.

Για την απόφαση του Υπουργείου, σχολιάζει πως αιφνιδιάστηκε, ο ίδιος δέχτηκε χθες το πρωί ένα τηλεφώνημα από τον κ. Διγαλάκη, ενώ υπήρξε προσπάθεια επικοινωνίας από πλευράς του Υπουργείου και το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως ο τρόπος που ανακοινώθηκε η αναστολή της έναρξης λειτουργίας των Τμημάτων ήταν λάθος, ενώ θίγεται και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.