«Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να παρατείνει την προστασία της α’ κατοικίας, που λήγει στις 30 Απριλίου, και να παύσει τους πλειστηριασμούς για τη φετινή, εξαιρετικά δύσκολη για όλους, χρονιά, ετοιμάζει -αυτή τη στιγμή- έναν πτωχευτικό κώδικα κομμένο και ραμμένο στις επιθυμίες των τραπεζών», δηλώνουν ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας.

Οπως προκύπτει από σημερινά δημοσιεύματα, σημειώνουν, πίσω από τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την παράταση προστασίας της α’ κατοικίας, η Ν.Δ. προετοιμάζει έναν πτωχευτικό κώδικα καταπέλτη για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα:

· Αληθεύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έναν νέο πτωχευτικό κώδικα που θα οδηγήσει σε καταιγίδα πλειστηριασμών και εκποιήσεων;

· Διαψεύδει κάποιο από τα συγκεκριμένα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν;

· Αληθεύει ότι η διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού ακολουθεί υποδείξεις του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών;

Αυτό που απαιτείται είναι:

· Να προστατευτεί με ειδικό καθεστώς η α’ κατοικία.

· Να μην εκποιηθεί καμιά βιώσιμη επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών της.

· Να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο με τη συναίνεση των θεσμικών εκπροσώπων δανειοληπτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

· Να καταλήξουμε σε ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα προστατεύει τον δανειολήπτη.

Δεν υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Υπάρχουν επιχειρήσεις και πολίτες που υφίστανται τα πλήγματα της κρίσης και της πολιτικής Μητσοτάκη», καταλήγουν.