Κόσμος ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Σαν σήμερα

Ντερσίμ, η άγνωστη γενοκτονία που διέπραξε το τουρκικό κράτος το 1937

Το HDP τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας του Ντερσίμ που διέπραξε το τουρκικό κράτος

Το HDP τίμησε εκείνους που σφαγιάστηκαν κατά τη γενοκτονία του Ντερσίμ και δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος διατηρεί ακόμα την γενοκτονική νοοτροπία του.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Λαών και Πίστεων του HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), Tülay Hatimoğulları και το Dersim Construction Congress δημοσίευσαν γραπτές δηλώσεις με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας του Ντερσίμ.

HDP: Πρέπει να προστατέψουμε το Ντερσίμ

Η δήλωση της Hatimoğulları περιελάμβανε τα εξής:

“Στις 4 Μαΐου 1937, διαπράχθηκε μία από τις πιο αιματηρές σφαγές στην ιστορία μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών.”

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο Ντερσίμ και δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η περιοχή του Ντερσίμ, την οποία οι Αλεβίτες αποκαλούν “Πόλη της συγκατάθεσης”, πρέπει να διατηρηθεί και να προστατέψουμε την θρησκεία και τη φύση της, ως μέρος του πολιτιστικού μας πλούτου. Σήμερα, στο Ντερσίμ επιβάλλεται η αυταρχική πολιτική της γλώσσας και μίας θρησκείας. Είναι σημαντικό να εγκαταλείψουμε τέτοιες πρακτικές για χάρη της κοινωνικής μας ειρήνης.

Όλες οι εθνικές και θρησκευτικές ταυτότητες της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας πρέπει να προστατεύονται ως κοινές μας αξίες.

Αυτή η αιματηρή σφαγή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με επίσημη κρατική συγγνώμη, έκθεση των τόπων ταφής του Seyid Rıza και των συντρόφων του που εκτελέστηκαν στις 15 Νοεμβρίου 1937, άνοιγμα αρχείων για τον προσδιορισμό του αριθμού των ανθρώπων που σφαγιάστηκαν το 1937-38, παρουσίαση των εγγράφων σχετικά με τα υιοθετημένα παιδιά που έγιναν γνωστά ως τα «Χαμένα Κορίτσια του Ντερσίμ», αποκάλυψη των εγγράφων σχετικά με τους εκτοπισμένους, και επίσημη επιστροφή του ονόματος του Ντερσίμ».

Ο αγώνας μπορεί να αποτρέψει τις γενοκτονίες

Ο οργανισμός “Dersim Construction Congress” δήλωσε: “Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν, χιλιάδες μεταφέρθηκαν βιαίως με τρένα και εξορίστηκαν στις δυτικές επαρχίες της Τουρκίας. Εκατοντάδες χωριά διαγράφηκαν από το χάρτη. Οι γυναίκες βιάστηκαν, τα κορίτσια απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και δόθηκαν σε αξιωματικούς ως «λάφυρα». Ο Seyit Rıza και οι 6 σύντροφοί του εκτελέστηκαν στην πλατεία Elazig Buğday και όσοι έμειναν ζωντανοί υποβλήθηκαν σε ένα βάναυσο πρόγραμμα αφομοίωσης, που ονομάστηκε «λευκός θάνατος».

Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία του Ντερσίμ και συνεχίζει τις πρακτικές της γενοκτονίας μέσω της καταστολής της γλώσσας, της ταυτότητας, της πίστης, του πολιτισμού, των ανθρώπων και της γεωγραφίας του Ντερσίμ.

Η πρόληψη των γενοκτονιών εξαρτάται μόνο από έναν αποτελεσματικό και ισχυρό αγώνα. Όλοι έχουν ευθύνη να καταγγείλουν τις γενοκτονίες. Κάθε μέλος του Ντερσίμ πρέπει να αγωνιστεί για την ανοικοδόμηση του Ντερσίμ. Οι άνθρωποι του Ντερσίμ πρέπει να εργαστούν για την αναγνώριση της γενοκτονίας στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Προσκαλούμε τους ανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο να ανάψουν κεριά και να τραγουδήσουν “Daye Daye” και “Xatırbe To Welat” για να θρηνήσουν τους νεκρούς στις 19.37 τοπική ώρα Ντερσίμ.”

Πηγή: Η Φωνή των Κούρδων

ΠΗΓΗ