ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντοκουμέντο: Αυτά είναι τα Τούρκικα Drone πάνω από το Αιγαίο-Μαρτυρίες: «Το drone πετούσε πάνω από το νησί» (εικόνες)


Το Newpost εξασφάλισε αποκλειστικό φωτογραφικό ντοκουμέντο από πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Ψέριμο
Τουρκικά drone σαρώνουν το Αιγαίο και καταγράφουν μέρα και νύχτα δεδομένα στρατιωτικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος. Το Newpost εξασφάλισε αποκλειστικό φωτογραφικό ντοκουμέντο από πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Ψέριμο.
Όπως ανέφεραν Καλύμνιοι  ψαράδες που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος, «το drone πετούσε πάνω από το νησί, μάλιστα έκανε και τρεις «βουτιές» προς το μέρος που βρισκόμασταν εμείς. Στην συνέχεια απομακρύνθηκε με κατεύθυνση το Μπόντρουμ. Οι πτήσεις drone πάνω από τα νησιά του Αιγαίου είναι σχεδόν καθημερινές, με τους κατοίκους κυρίως της Ψερίμου να έχουν διαπιστώσει την παρουσία τους, τόσο το πρωί, όσο και τις νυχτερινές ώρες, όπου γίνονται ευδιάκριτα τόσο από το χαρακτηριστικό βόμβο που εκπέμπουν, όσο και από τα φώτα που έχουν στο κάτω μέρος τους. Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών το τελευταίο διάστημα, είναι όλο και πιο διαδεδομένη στην γειτονική χώρα, που έχει απλώσει πάνω από το Αιγαίο και την Κύπρο, ένα «ηλεκτρονικό μάτι» παρακολούθησης και καταγραφής γεγονότων σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο οι επιτελείς του Τουρκικού στρατού, καταφέρνουν να αποκτούν πρόσβαση και απευθείας εικόνα, σε στρατιωτικά σημεία της χώρας μας, όπως είναι λόγου χάρη το νησί της Καλολίμνου, που είναι στρατιωτικός χώρος, καθώς επίσης, το Αγαθονήσι και η Ρω.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν να αποκτήσουν «εικόνα» και από τις στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο. Πρόσφατο άλλωστε είναι το δημοσίευμα της Τουρκικής ιστοσελίδας, savunmasanayist.com, που σημείωνε πως, « τουρκικά drones «σαρώνουν» Αιγαίο, Κύπρο και Συρία και προσφέρουν ιδιαίτερα πολύτιμες πληροφορίες στα κέντρα λήψεως πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων στην Άγκυρα. Με τη χρήση των drones  η Τουρκία θέλει να γνωρίζει τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου».  Μάλιστα στο δημοσίευμα, παρουσιάζονταν και χάρτες από το Αιγαίο, την Κύπρο και την Συρία.  Σε αυτούς παρουσιαζόταν η διαδρομή που έκαναν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.  Στον πρώτο χάρτη εμφανιζόταν  η πορεία που ακολουθεί το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του Αιγαίου.  Το εν λόγω ιπτάμενο σκάφος κινείται κατά μήκος των τουρκικών παραλίων στο Αιγαίο.
Ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρα πως η αρχικά «αθώα» πτήση, καταγράφει σημεία ενδιαφέροντος και από την Ελληνική πλευρά.  Στον δεύτερο χάρτη, καταγράφεται η πορεία του Τουρκικού  μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κύπρο. Όπως φαίνεται το drone «σκανάρει» από αέρος, τα Τουρκικά παράλια, έχοντας κατεύθυνση την χερσόνησο της Καρπασίας. Στρατιωτικές πηγές σημείωναν πως, «προς το παρόν, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν δραστηριότητες αναγνώρισης και παρατήρησης ταυτόχρονα στο Αιγαίο και την Κύπρο εντοπίζοντας ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια στην περιοχή και μεταφέρουν τις πληροφορίες στα κέντρα επιχειρήσεων, κατά τρόπο ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητα περιστατικά σε περιοχές όπου βρίσκονται τουρκικές μονάδες».
Το παράδοξο είναι, πως την ώρα που οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκσυγχρονίζονται, η χώρα μας παραμένει ακόμη βήματα πίσω απο τις εξελίξεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως Ελληνικά F-16 απογειώνονται για να αναχαιτίσουν πάνω απο το fir Αθηνών, τα Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το drone- καμικάζι και η γκάμα του Τουρκικού στρατού
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντάχθηκαν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 2014 και σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο  για εσωτερικές δράσεις, όσο  και εκτός συνόρων. Ο Τουρκικός στρατός,  αναπτύσσει ακόμη  τέσσερις τύπους µη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτοί είναι  το «Akinci», που προσομοιάζει σε  µμαχητικό αεροσκάφος, , τα «Alpagu», «Kargu» και «Dogan», που προορίζονται να αυτοκαταστρέφονται πάνω σαν drone- καμικάζι το «Vestel Karayel», που πραγματοποιεί αποστολές αναγνώρισης, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη  ηλεκτρονικού πολέμου.  Τα Τουρκικά  µη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας στο Αιγαίο, βρίσκονται σε βάσεις στο έδαφος άλλα και  από φρεγάτες. Διαπιστωμένα δε,  έχουν προχωρήσει τα τελευταία δυο χρόνια  σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε πτήσεις ακόμη και πάνω από πολεμικά πλοία της Ελλάδας. Η Τουρκία επενδύει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους. Σε πρώτο επίπεδο, μπορούν να πραγματοποιούν δεκάδες ώρες πτήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος, αλλά και χωρίς ρίσκο για ανθρώπινες απώλειες. Ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» των ενόπλων δυνάμεων από Γκουλενιστές, έχει προχωρήσει στην απόλυση ή την φυλάκιση 380 πιλότων, από τους συνολικά 1.350 που διαθέτει η Τουρκική αεροπορία.
Σε δεύτερο επίπεδο, οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αποσκοπούν στην εμπλοκή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σε σημεία πολεμικών συγκρούσεων, που θα έχουν την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων, αλλά και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εν καιρώ πολέμου, αλλά και εν καιρό ειρήνης σε όλο το  εύρος και την αρμοδιότητα των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία στο Αιγαίο.