Οι εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού, κλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, να επιβιώσουν με τα λιγοστά χρήματα, από το επίδομα ειδικού σκοπού και το ταμείο ανεργίας, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις καθυστέρησαν να λάβουν, υποχρεωμένοι παράλληλα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σημειωτέον, πολλοί ήταν εκείνοι που από την απραξία της Κυβέρνησης να νομοθετήσει ορθά, απεντάχθηκαν ακόμα και από παροχές του ΟΑΕΔ, καταγγέλουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηρακλείου Σ. Βαρδάκης.

Σύμφωνα μ ετους ίδιους, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική θωράκιση του εισοδήματος και της απασχόλησης μέσα στην πανδημία. Με λίγα λόγια η στήριξη από το κράτος είτε δεν ήρθε ποτέ, είτε δεν επαρκεί. Οι δυσκολίες για τους εργαζόμενους συνεχίζονται, καθώς, ενώ η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Τουρισμός στη χώρα μας θα επαναλειτουργήσει στις 14 Μαΐου, εν τούτοις η ημερομηνία αυτή δεν αφορά στην πλειοψηφία των εργαζομένων και αυτό γιατί οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες, αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους, για τους τουρίστες στις 15/6/21. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα εργαζομένων θα μείνει χωρίς εισόδημα για δύο μήνες.

Η ανασφάλεια των εργαζομένων και η ανάγκη στήριξής τους μέχρι την επανέναρξη της απασχόλησής τους, αποτέλεσε αντικείμενο κοινοβουλευτικής παρέμβασης του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη, με τη συνυπογραφή της Τομεάρχη του κόμματος Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές, αναφέρουν ότι η εποχιακή απασχόληση απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του Νομού, αποτελώντας την κύρια πηγή βιοπορισμού τους, ενώ το πενιχρό εισόδημα που τους παρείχε η Κυβέρνηση, δεν ήταν επαρκές για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών τους. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων, δεν λαμβάνει κάποιο εισόδημα από αρχές Απριλίου, οπότε και έληξε η επιδότηση ανεργίας τους.

Εφόσον δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, οι εποχικοί εργαζόμενοι θα λάβουν εισόδημα στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Ιούλιο και συνεπώς οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, αν προτίθετε να προχωρήσει σε ουσιαστική οικονομική κάλυψη των εποχιακά εργαζομένων του Τουρισμού, για τους μήνες μέχρι την επαναπρόσληψή τους και αν ναι με ποιους συγκεκριμένους τρόπους.

ειδησεις σημερα

Έμποροι Κρήτης: Το λιανεμπόριο αδικήθηκε, σε σχέση με άλλους κλάδους, στα μέτρα στήριξης

Εστίαση - Δήμος Ηρακλείου: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων

Καταγγελία στο Ράδιο Κρήτη: “Το ΕΣΥ δεν εξυπηρετεί τον κατάκοιτο πατέρα μου”