Γράφει ο Παντελής Χρυσοστόμου*

Ο Ερντογάν κατα βάθος θέλει ένα νέο σχέδιο Ανάν, που θα αποτρέπει την ανεξάρτητη στρατιωτική παρουσία του κυπριακού ελληνισμού. Δεν θέλει επουδενί θεσμοθέτηση της διχοτόμησης με τον κίνδυνο η ελεύθερη Κύπρος να ενωθεί με την Ελλάδα και να υπάρξει πλήρης στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας στην Κύπρο, όπως αναπόφευκτα θα συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση διχοτόμησης.

Ο Ερντογάν λοιπόν βάζει ψηλά τον πήχη για να επιτύχει ένα βρώμικο σχέδιο συμφωνίας βασισμένο σε διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, που όμως θα ανοίγει την κερκόπορτα ώστε σε βάθος χρόνου να τουρκοποιήσει ολόκληρη την Κύπρο. Θέλει ένα έθνος ανελλήνιστο όπου η ελληνική σημαία θα αφαιρεθεί πλήρως και θα αντικατασταθεί από μία πολύχρωμη, χωρίς εθνικό προσδιορισμό, όπου ο εποικισμός του νησιού θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα σε μερικές δεκαετίες ο ελληνισμός της Κύπρου να αποτελεί μία μικρή μειοψηφία, ανίκανη να αντιδράσει, πολλώ δε να απειλήσει την Τουρκία.

Αποδείχτηκε άλλωστε ότι το προηγούμενο σχέδιο Ανάν ήταν μια παγίδα, στημένη για τον αφελληνισμό του νησιού, η οποία προωθήθηκε με ψεύδη και απειλές που σήμερα γνωρίζουμε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αντίθετα, δεν νοείται οποιαδήποτε λύση για το κυπριακό, εάν δεν βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Κυρίως όμως, όπως πρώτος και ορθότατα είχε θέσει ο Προκόπης Παυλόπουλος, βάσει ευρωπαϊκού κεκτημένου πρέπει να αποχωρήσουν όλες οι κατοχικές δυνάμεις. Στις οποίες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συμπεριλάβει και τους εποίκους! Διότι ακριβώς αυτό ορίζει το διεθνές δίκαιο. Ο έποικος ισοδυναμεί με κατοχική δύναμη, ακριβώς όπως ο εισβολέας στρατιώτης.

Ο ελληνισμός λοιπόν δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα. Ουδεμία πρόθεση έχει ο Ερντογάν να αρκεστεί στα δύο κράτη. Θέλει ολόκληρη την Κύπρο, μέσω ενός νέου επαίσχυντου σχεδίου που θα προσπαθήσουν οι πρόθυμοι της Ελλάδας να προωθήσουν όπως είχαν επιχείρηση με το σχέδιο Ανάν. Ας είμαστε λοιπόν άπαντες έτοιμοι για ένα νέο, μεγάλο ΟΧΙ.

* Οικονομολόγος, MSc Φοιτητής στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Στρατηγική και την Ασφάλεια Γραμματέας Νεολαίας Δημοκρατικού Κόμματος Λεμεσού. Β΄Αντιπρόεδρος του Δ.Σ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Π.Ο.Α.Α) ΛΕΜΕΣΟΥ