Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Αιφνιδιαστική συνάντηση είχε στην Άγκυρα την Τρίτη, 5 του μηνός, ο Γερμανός πρέσβης στην τουρκική πρωτεύουσα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, με κύριο θέμα την ένταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Α Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu ajansı, ο Χοουσουσί Ακάρ δέχτηκε στις 5/1 τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα, Jürgen Schulz, με τον οποίο συζήτησε την ένταση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η συζήτηση περιστράφηκε, όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, στην ελληνοτουρκική κρίση και ο Χουλουσί Ακάρ του εξέθεσε τις απόψεις της Τουρκίας τονίζοντας την «αδιαλλαξία» της Ελλάδας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει εφ όλης της ύλης με την Τουρκία. Ο Γερμανός πρέσβης υπογράμμισε ότι και οι δυο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν επιτρέπεται να υπάρχει αυτή η ένταση μεταξύ συμμαχιών χωρών.

Μετά την συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι ο Γερμανός πρέσβης του εξέφρασε την έντονη η επιθυμία της Γερμανίας να υπάρξει προσέγγιση των δυο χωρών.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος www.nikosxeiladakis.gr