Ο χαιρετισμός Δημάρχου Χανίων στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας 2024

 Ο χαιρετισμός Δημάρχου Χανίων στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας 2024

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, σας υποδεχόμαστε σήμερα στα Χανιά, σε μια πόλη ιστορική, μια από τις αρχαιότερες της Ευρώπης αλλά συνάμα, μια πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, ζωντανή και δυναμική.

Διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών, ένα παλίμψηστο ιστορίας, αρχιτεκτονικής και επιρροών από την Ανατολή και τη Δύση· από τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό: τον μινωικό και τόσους άλλους που πέρασαν έως και σήμερα, τα Χανιά αποτελούν ένα κέντρο που αφομοίωσε στοιχεία των πολιτισμών αυτών, κληροδοτώντας μια κουλτούρα πολυπολιτισμικότητας και συνύπαρξης.

Οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι, το πλέον αναγνωρίσιμο οικουμενικό σύμβολο συνδέονται άρρηκτα με τη μυθολογία της Κρήτης καθώς σύμφωνα με τον Παυσανία οι μυθικοί δαίμονες, Ιδαίοι Δακτύλοι, στους οποίους είχε αναθέσει η Ρέα τη φύλαξη του Δία, διοργάνωσαν αγώνες για να διασκεδάσουν το βρέφος. Οι αγώνες αυτοί αργότερα καθιερώθηκαν ως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το κορυφαίο σημείο αναφοράς του αρχαίου κόσμου.

Πέρα όμως από τη μυθολογία, τα τεκμήρια των μινωικών απεικονίσεων των ταυροκαθάψιων, οι δεκάδες Κρήτες Ολυμπιονίκες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, επιβεβαιώνουν ότι τα Χανιά είναι πόλη στενά συνδεδεμένη με τον Ολυμπισμό και τα υψηλά αθλητικά ιδεώδη.

Αξιοσημείωτη και ιδιαίτερη τιμητική για εμάς στον Δήμο Χανίων είναι η καθαριστική συμβολή του Κωνσταντίνου Μάνου, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας που διετέλεσε και Δήμαρχος Χανίων, στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896.

Η παρουσία σας εδώ σήμερα, μας γεμίζει υπερηφάνεια καθώς γινόμαστε κοινωνοί και πρεσβευτές των συμβολισμών που φέρουν από την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες: την ειρήνη, την εκεχειρία, την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση των λαών, την άμιλλα, την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή, τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Είναι αξίες και ιδεώδη που ακτινοβολούνται μέσα από την ολυμπιακή φλόγα και που σήμερα αναμετρώνται με τις φρυκτωρίες του πολέμου της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής,

σε καθεστώτα αυταρχισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά και στις δυτικές κοινωνίες των διευρυνόμενων ανισοτήτων.

Αγαπητοί λαμπαδηδρόμοι,

Με τη δική σας εθελοντική συνδρομή έφτασε και στην πόλη μας η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων. Χάρη σε εσάς διαγράφεται, φυσικά και νοητά, η διαδρομή που ενώνει την αρχή με το σήμερα του Ολυμπιακού ιδεώδους, την απαρχή του δυτικού πολιτισμού με την σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα, την κοιτίδα του Ολυμπιακού φωτός, την αρχαία Ολυμπία με την πόλη του Φωτός, το Παρίσι.

Αγαπητοί Εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Από εδώ, από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων και το πέρασμα των θαλάσσιων δρόμων της Δύσης για την Άπω Ανατολή, με το ιστορικό και το πολιτιστικό φορτίο των 50 αιώνων γινόμαστε και εμείς ένας κρίκος στην περίτεχνη αλυσίδα μιας μεγάλης διαδρομής που σας ευχόμαστε να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, ώστε να εγγραφούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» ως μια ακόμα φωτεινή νησίδα στις σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Σας ευχαριστώ!».

Φωτογραφία: cretalive.gr