**Ήρεμα κύλησε η Παρασκευή στην ελληνοτουρκική μεθόριο και στις Καστανιές Έβρου, μετά από την ένταση της προηγούμενης μέρας, με παράνομους μετανάστες ν’ ανάβουν φωτιές δίπλα στον φράκτη και να πέτρες και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά.

Αργά χθες το απόγευμα ακούγονταν και πάλι φωνές και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους που βρίσκονται πολύ πίσω από τον φράκτη και τον μεθοριακό σταθμό του Παζαρκουλέ.

Αισθητή πλέον είναι στις Καστανιές η παρουσία δυνάμεων της Frontex στην περιοχή, αποτελείται από προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε., οι οποίες με οχήματα και άλλο υλικό συνεπικουρούν τις ελληνικές δυνάμεις προκειμένου ν’ αποτρέψουν παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα μας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες ενίσχυσης των συνόρων με την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων και εμποδίων από σίδερο και μπετόν, σε σημεία – περάσματα στον ποταμό Έβρο. Από το πρωί συνεργεία της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ ενισχύουν την τάση του ρεύματος προς το Στρατιωτικό Φυλάκιο 1 και τον φράκτη στις Καστανιές, προκειμένου το δίκτυο να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί (τοποθέτηση προβολέων κλπ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η σχετική ηρεμία στον Έβρο, οφείλεται στην έκταση που λαμβάνει πλέον και στην Τουρκία, το πρόβλημα του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής πέντε είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ωστόσο ανεξάρτητα ΜΜΕ εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος και πως ήδη υπάρχουν και νεκροί, κάτι που εξηγεί τη σπουδή της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλείνουν για μία εβδομάδα, ενώ από σήμερα το πρωί, αποκλείει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους επιβάτες που προέρχονται από Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: 15η ημέρα προκλήσεων - Νέα βίντεο του στρατού με τον αδιαπέραστο «φράχτη» στις Καστανιές

Έβρος: «Καταγγέλλουν» τα μπλοκ από μπετόν στις Καστανιές οι Τούρκοι

Έβρος: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της FRONTEX - Δείτε φωτογραφίες**