“Ο Κρητικός οδηγεί επιθετικά και φτάνει στα άκρα!”

“Ο Κρητικός οδηγεί επιθετικά και φτάνει στα άκρα!”

Τον χαμό έξι συνανθρώπων μας θρηνεί η Κρήτη, απ’ το ξεκίνημα του 2025 μέχρι σήμερα, σε τροχαία συμβάντα: τέσσερις απώλειες μετρά το Ηράκλειο κι από μία τα Χανιά και το Λασίθι. Το Ρέθυμνο απουσιάζει από τη μακάβρια λίστα, όμως υπάρχει το περσινό τραυματικό εξάμηνο, Ιουνίου – Δεκεμβρίου, όπου η άσφαλτος γέμισε με αίμα, κι ο νομός έκλεισε το έτος ως ο χειρότερος πανελλαδικά με 156 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Οι αριθμοί εύκολα μπορούν να παραπλανήσουν, αν αναλογιστούμε ότι από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Ιουνίου του 2024 η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ήταν “καθαρή”. Ύστερα ήταν που ήρθαν τα πάνω – κάτω.

Η δυτική Κρήτη κράτησε πέρσι τα “μαύρα” πρωτεία: μετά το Ρέθυμνο ακολούθησαν τα Χανιά με 152 νεκρούς (ανά εκατομμύριο κατοίκων), το Ηράκλειο με 72-73 και το Λασίθι με 60.

Όσα φέρνει το δευτερόλεπτο, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. “Δεν πρέπει εφησυχάζουμε ποτέ. Χρειάζεται πολλή προσοχή. Κανείς δεν ξέρει τί μπορεί να φέρει η επόμενη στιγμή” δήλωσε στον TEAM FM 102, o Γιάννης Λιονάκης, πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων ( Ε.Σ.Υ. ΠΡΟ.ΤΑ).

Οδηγούμε στα άκρα… παραβιάζοντας πέντε βασικούς κανόνες

Πέντε βασικές αρχές υπάρχουν, τις οποίες τις παραβιάζουμε με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα: ταχύτητα, οινόπνευμα, κινητό, ζώνη και κράνος: τα δύο τελευταία μέσα παθητικής -προσωπικής ασφάλειας υποτιμώνται και παραμερίζονται. Όσο για τα κινητά τηλέφωνα, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν φόρμουλα για τον περιορισμό της χρήσης τους. Για το αλκοόλ, είναι χιλιοειπωμένα: η κατανάλωσή του δεν συνάδει με την οδήγηση. Η ταχύτητα, απ’ την άλλη, θολώνει το μυαλό και στην τελική σκοτώνει.

Ο μέσος Κρητικός οδηγός είναι “επιθετικός”, σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη.

Η επιθετικότητα είναι να οδηγήσεις φουλ, στα άκρα, να παραβιάζεις την προτεραιότητα του άλλου, να τρέξεις με επικίνδυνη ταχύτητα: να προσπεράσεις στη στροφή και στη διπλή διαχωριστική γραμμή!”.

Πάνω στο δρόμο βγάζουμε τον χειρότερό μας εαυτό. “Κάνουμε απίστευτα πράγματα, που όταν κάτσουμε ήρεμοι στον καναπέ μας αρνούμαστε να τα κάνουμε. Είναι τρομερό” παρατηρεί ο πρόεδρος του ΕΣΥΠΡΟΤΑ.

Δε νομίζω κάποιος ταυτόχρονα όταν κάθεται και βλέπει τηλεόραση να κοιτάει το κινητό και να έχει το τσιγάρο με τον καφέ στο άλλο χέρι”.

Οι τακτικοί έλεγχοι των οχημάτων μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι αδιανόητο να κυκλοφορούν Ι.Χ με ελαστικά δεκαετίας (και βάλε).

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι “μονοί” θάνατοι σε τροχαία

Ένα καινούργιο στοιχείο από την Ευρώπη, που αποκαλύπτει ο κ. Λιονάκης, φέρνει την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών με τους περισσότερους “μονούς θανάτους” σε τροχαία.

Η κουλτούρα της συνεπιβίβασης δεν υπάρχει, το “μαζί” δηλαδή που λέγαμε κάποτε. Κατά τεκμήριο έχουμε μονούς θανάτους όταν δεν έχουμε συγκρούσεις. Έχουμε τα περισσότερα θανατηφόρα αποτελέσματα, χωρίς να υπάρχει σύγκρουση με άλλο όχημα: πέφτουμε δηλαδή πάνω σε δέντρα, σε γκρεμούς κλπ”.

Κατά προσέγγιση, τη θερινή σεζόν στην Κρήτη ενδέχεται να κυκλοφορήσουν 1 εκατομμύριο επιπλέον οχήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, μαζί με τα 570.000 των ντόπιων.

Ας κάνουμε αυτά τα λίγα, ας ακολουθήσουμε τους πέντε κανόνες που προαναφέραμε, μπας και περισώσουμε κάτι από την απαίδευτη παιδεία μας” συμβουλεύει κλείνοντας ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων.

Πηγή: goodnet.gr