Ο Κύκλωπας της Κοζάνης: Το τηλεγράφημα του νομάρχη που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ύπαρξη των μονόφθαλμων γιγάντων

Η ύπαρξη των Κυκλώπων αποτελούσε ένα διαχρονικό φιλοσοφικό ερώτημα που πάντα προκαλούσε τη φαντασία των ανθρώπων. Ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας υπάρχουν μύθοι που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Συνδέονται με την ύπαρξη των μυθικών όντων της ελληνικής μυθολογίας με το χαρακτηριστικό μάτι στη μέση του μετώπου και τις τεράστιες διαστάσεις.

Τα δρακόσπιτα

Τα ευρήματα στην Τίρυνθα, στην Ιθάκη, στην Κεφαλλονιά, στη Μαρώνεια Ροδόπης, τα δρακόσπιτα στην Εύβοια, τα υπολείμματα σε σπήλαια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και τείχη στην συγκεκριμένη περιοχή που θα αναφερθούμε έχουν συνδεθεί με την ύπαρξη Κυκλώπων. Στις Φιλιππίνες έχουν βρεθεί κρανία με ένα μάτι...

Πως έγινε η ανακάλυψη στην Κοζάνη

Στο επίκεντρο μιας τέτοιας ανακάλυψης βρέθηκαν τον Φεβρουάριο του 1931 δύο χωριά της Κοζάνης. Από ένα τηλεγράφημα του τότε νομάρχη της περιοχής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης για την εύρεση ενός υπερφυσικού ανθρώπινου σκελετού με κρανίο που έφερε ένα μάτι σήμανε συναγερμό και η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο.

Υπερφυσικά κρανία με ένα μάτι βρέθηκαν σε σπήλαια στις Φιλιππίνες

Μυστήριο και στο Τικ Τοκ

Τα χωριά Ερατύρα και Τραπεζίτσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ιστορίας. Κλιμάκια αρχαιολόγων και ειδικών έσπευσαν στην περιοχή για να δώσουν απαντήσεις. Παρότι ποτέ δε δημοσιεύτηκαν συμπεράσματα στον Τύπο που να επιβεβαιώνουν την είδηση ή να την διαψεύδουν ακόμα και σήμερα για ορισμένους ο τάφος και η σπηλιά του Κύκλωπα στην Κοζάνη παραμένει ένα άλυτο μυστήριο... Αποτελεί ένα κοινό μυστικό που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και αρκετοί είναι εκείνοι που την έχουν εντοπίσει κάνοντας βίντεο μυστηρίου στο Τικ Τοκ. Τι πραγματικά ισχύει;

Τα Κυκλώπεια τείχη

Ορισμένοι μάλιστα συνδέουν την ύπαρξη Κυκλώπων με τα υπολείμματα των Κυκλώπειων τειχών που έχουν βρεθεί σε κοντινή απόσταση στην περιοχή. Το μεγάλο ερώτημα των εφημερίδων τον Φεβρουάριο του 1931 παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ: «Οι Κύκλωπες έζησαν πραγματικά;».

Η αποκάλυψη της «Βραδυνής»

Όπως διαβάζουμε στον Τύπο της εποχής και συγκεκριμένα στο φύλλο της εφημερίδας «Βραδυνή» στις 27 Φεβρουαρίου 1931 που δημοσιεύει τηλεγράφημα από τη Θεσσαλονίκη «εις την περιφέρειαν Κοζάνης μεταξύ των χωρίων Ερατύρα (της Σαλίσσης) και Τραπεζίτου κατέπεσαν τεράστιοι όγκοι χώματος λόγω των βροχών. Το έδαφος εκκαθαρίσθη και απεκαλύφθη ένας μαρμάρινος τάφος τεραστίων διαστάσεων ο οποίος δεν εξηκριβώθη σε ποια εποχήν ανήκει».

Το τεύχος της εφημερίδας «Βραδυνή» στις 27 Φεβρουαρίου 1931 που δημοσιεύει την ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τις μετρήσεις του νομάρχη Κοζάνης στον σκελετό

Η έκπληξη των τυμβορύχων

Οπως μας πληροφορεί η εφημερίδα ο τάφος ανοίχτηκε μετά από πολύωρες και επίπονες εργασίες καθώς τον σκέπαζαν τεράστιες πλάκες. Η έκπληξη των «τυμβωρύχων» ήταν μεγάλη. Ξαπλωμένος στο βάθος του τάφου βρέθηκε ένας τεράστιων διαστάσεων ανθρώπινος σκελετός.
Το κεφάλι του σκελετού ήταν επίσης τεραστίων διαστάσεων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Η Βραδυνή» αρχικά όλοι πίστεψαν πως δεν πρόκειται για ανθρώπινο σκελετό καθώς στην οστέινη κοιλότητα δεν διακρίνονταν τα μάτια. «Υπήρχε μόνο μία οπή επί του μετώπου. Υπήρχεν στόμα, μύτη, αυτιά και εν γένει όλη η διάπλασης ενός ανθρώπινου κρανίου. Δεν έμενε λοιπόν αμφιβολία ότι περί ανθρώπου επρόκειτο. Οι μάλλον μορφωμένοι εκ των παρισταμένων έλυσαν το μυστήριον: Επρόκειτο περί σκελετού Κύκλωπος; Καθ΄όλας τας ενδείξεις "ναι"», αναφέρει η «Βραδυνή».

35 κιλά μόνο το κρανίο

Πιο ενδιαφέρον έχει η συνέχεια της ανταπόκρισης η οποία αναφέρεται στις διαστάσεις, στον όγκο και στο βάρος των ευρημάτων: «Το κρανίο ζυγισθέν ευρέθη έχον βάρος 35 (τριάντα πέντε) οκάδων (σ.σ. 45 κιλά). Το κάθε ένα από τα χέρια του γίγαντα ζυγίζουν 20 οκάδας (σ.σ. 26 κιλά). Δηλαδή, μόνο τα χέρια και το κεφάλι ζυγίζουν 75 οκάδες (σ.σ. 96 κιλά). Το Υπουργείο Παιδείας διέταξε τον Έφορο Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας να μεταβεί επιτόπου και να διενεργήσει έρευνες.

Ο Οδυσσέας και η μυθολογία

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ της «Βραδυνής» αναφέρει μυθολογικές αναφορές για τους Κύκλωπες και στα όσα πλάστηκαν από το γόνιμη φαντασία των ανθρώπων για την ύπαρξη υπερφυσικών όντων στα οποία απέδιδαν έργα και πράγματα που δε μπορούσαν να έχουν μία λογική εξήγηση προέλευσης. Επίσης γίνεται αναφορά για τα Κυκλώπεια τείχη που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, η κατασκευή των οποίων δε μπορεί να εξηγηθεί από τις δεδομένες δυνάμεις των ανθρώπων καθώς επίσης και στην «Οδύσσεια» του Ομήρου με τον Οδυσσέα που τυφλώνει τον μονόφθαλμο Κύκλωπα.

Ο Κύκλωψ υπήρξε και ιστορικώς;

Λίγο πιο κάτω ο συντάκτης διερωτάται: «Ο Κύκλωψ που μέχρι σήμερα θεωρείται μυθικό πρόσωπο υπήρξε και ιστορικώς; Το εύρημα της Κοζάνης θα ανατρέψει όλα τα μέχρι σήμερα ισχύοντα περί των Κυκλώπων; Καθόλου απίθανον. Και δεν θα είναι μόνο αυτή η έκπληξης που μας παρουσιάζει αυτή η ιστορία. Εν πάση περιπτώσι ας αναμένωμεν. Το Υπουργείο Παιδείας διέταξε τον έφορον αρχαιοτήτων της Μακεδονίας να μεταβή επί τόπου και να ενεργήσει έρευνας. Το πόρισμα του αναμένεται με δίκαια ανυπομονησίαν», καταλήγει το ρεπορτάζ της «Βραδυνής» στις 27 Φεβρουαρίου 1931.

Η «αντεπίθεση» της «Πατρίς»

Δύο ημέρες αργότερα την 1η Μαρτίου 1931 το θέμα λαμβάνει τις πραγματικές του διαστάσεις. Η εφημερίδα «Πατρίς» προφανώς δίνοντας και μία έμεση απάντηση στην ανταγωνίστρια «Βραδυνή» αναφέρει με σκοπτικό και ειρωνικό ύφος:

«Ο... Κύκλωψ της Κοζάνης: Πως ο νομάρχης εφαντάσθη ότι ανεκάλυψεν τον σκελετόν ενός Κύκλωπος - Οι ήρωες της μυθολογίας - Ο σκελετός της Κοζάνης και η νεοελληνική φαντασία».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Πατρίς 1 Μαρτίου 1931 που ειρωνεύεται το ρεπορτάζ της «Βραδυνής»

Φρίξον ήλιε... 

Η συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρει με γλαφυρή σύνταξη: «Πόθεν συνεπέρανεν ο κ.Νομάρχης ότι πρόκειται περί... σκελετού Κύκλωπος; Την απάντηση μας την δίνει οι αριθμοί τους οποίους έσπευσε να μεταβιβάσει ιεραρχικώς ο καλός διοικητικός υπάλληλος. Και τι αριθμοί! Φρίξον ήλιε... Τα οστά της κεφαλής αυτά και μόνο ζυγισθέντα αυθωρεί και παραχρήμα εβάρυναν την πλάστιγγα με τριάντα πέντε ολόκληρους οκάδας. Εάν ζούσε ο μακαρίτης ο Κοβιέ ο οποίος από μισό δόντι ανεπαρέστησεν ολόκληρον το εκλιπών γένος των προϊστορικών μαμούθ, θα είχαμε τον ακριβή υπολογισμόν του επίσης μακαρίτου Κύκλωπος του οποίου η άδεια κεφαλή βαρύνει τόσον». Το μακροσκελές ρεπορτάζ συνεχίζει με ειρωνείες για τον νομάρχη Κοζάνης και τον ανταποκριτή της «Βραδυνής» που έστειλε το τηλεγράφημα υιοθετώντας τις φήμες.

Η συνέχεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας Πατρίς 1 Μαρτίου 1931 που ειρωνεύεται το ρεπορτάζ της «Βραδυνής»

Οι ΗΠΑ και οι θρύλοι

Παρότι το θέμα έκλεισε ακόμα και για τις εφημερίδες του 1931 πολλοί ήταν εκείνοι που συντήρησαν το λαϊκό θρύλο που έχει φτάσει ως τις μέρες μας σχετικά με τον Κύκλωπα της Κοζάνης. Από την εμπλοκή του στρατού μέχρι την αρπαγή των οστών του επίμαχου σκελετού από τους Αμερικανούς με ειδική πτήση από το Τατόι στις ΗΠΑ. Ότι και να ισχύει οι Κύκλωπες ήταν και παραμένουν μύθοι. Η εύρεση σκελετού Κύκλωπα στην ορεινή περιοχή μεταξύ Ερατύρα και Τραπεζίτσα δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επιστημονικά αλλά μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου είναι και παραμένει ένας μύθος που έλκει τους απανταχού λάτρεις του μυστηρίου και του αγνώστου.

Διαβάστε ακόμη

Άνω Λιόσια: Στα χέρια των Αρχών βίντεο με τη μοτοσικλέτα που είχε στήσει ενέδρα στον 42χρονο - Πού προσανατολίζονται οι έρευνες

f1945b25-f2c4-4110-9468-11153c483ba6.jpg

Το συγκινητικό μήνυμα της Klavdia πριν τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision

3b112a8a-e942-442e-a34c-dd456861b188.jpg

Αποκάλυψη OPEN: Οι σοκαριστικοί διάλογοι των μελών της «Defend Salonica» - Οι κώδικες και τα συνθήματα για τον Κασιδιάρη

630a4e03-1fd9-4dfd-ab54-d22f0f253001.jpg

Θρυλικό νταμπλ! Ο Ολυμπιακός λύγισε τον ΟΦΗ στον τελικό Κυπέλλου και γιόρτασε ιδανικά τα 100ά του γενέθλια

60d7e29e-43e9-4176-832b-c9bf510bb8a3.jpg