Αιχμηρή απάντηση του επικεφαλής του Eurogroup στην εφημερίδα Handelsblatt για σχόλιο της στη συνέντευξή του - Αποκαλύπτει την ένταση κορυφής στην Ευρωζώνη για την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

To tweet της γερμανικής εφημερίδας που προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ενημέρωνε για την συνέντευξη Σεντένο την οποία φιλοξενεί, αλλά με σχόλιο το οποίο παραπέμπει στις πιο λαϊκίστικες εφημερίδες της Γερμανίας:

«Η αγωνία των Γερμανών αποταμιευτών αυξάνεται λόγω αρνητικών επιτοκίων και του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Και τώρα ο επικεφαλής του Eurogroup Σεντένο, αναγγέλλει πιο γρήγορο βηματισμό στο θέμα της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων»

Der Stress für die deutschen Sparer nimmt durch Negativzinsen und die Finanztransaktionssteuer zu. Euro-Gruppen-Chef Centeno kündigt nun mehr Tempo bei der Einlagenversicherung an. https://t.co/k6M5z41ryF

— Handelsblatt (@handelsblatt) November 21, 2019

Το γεγονός ότι μια σοβαρή οικονομική έκδοση όπως η Handelsblatt σχολιάζει με αυτό τον τρόπο – και με χαρακτηριστική εικονογράφηση – το διστακτικό άνοιγμα της συζήτησης για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης προφανώς θορύβησε τον κύριο Σεντένο ο οποίος έσπευσε μεταμεσονύκτια να απαντήσει:

«Αντιθέτως: Όπως λέω στη συνέντευξη, η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης με μια Ευρωπαική Έγγύηση Καταθέσεων θα ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ περαιτέρω τις καταθέσεις των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών»

On the contrary: As I say in the interview, completing Banking Union with a European Deposit Insurance will further PROTECT savings of our citizens, including those in Germany. https://t.co/TlBj0vJhtm

— Mário Centeno (@mariofcenteno) November 21, 2019

Το θέμα της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων ήταν ένα θέμα παραδοσιακά τοξικό για τη Γερμανία και έχει εμποδίσει ως σήμερα κάθε ουσιαστική συζήτηση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό κομμάτι της τραπεζικής ένωσης.

Η πρόσφατη δήλωση του Όλαφ Σόλτς οτι η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα (με πολλούς ωστόσο αστερίσκους και αρκετές ακόμη κόκκινες γραμμές) έχει τύχει θετικής υποδοχής από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο οι πιο φιλύποπτοι παρατηρούν ότι το άνοιγμα της Γερμανίας έχει να κάνει περισσότερο με τη δική της ανασφάλεια για το τραπεζικό της σύστημα: Ο οίκος Moody’s έχει ήδη υποβαθμίσει τις προοπτικές του σε αρνητικές, ενώ οι προβληματικές μεγάλες Γερμανικές τράπεζες έχουν ανάγκη μια πιο λειτουργική τραπεζική ένωση για να προβούν σε διασυνοριακές συνεργασίες και να ξεπεράσουν τους κινδύνους.

Παρόλα αυτά ο τύπος στη Γερμανία εξακολουθεί να περιγράφει ως αντι-γερμανική την πολιτική της ΕΚΤ των χαμηλών επιτοκίων. Ο Μάριο Σεντένο προσπάθησε χθες να ανακόψει την εξάπλωση των λαϊκίστικων επιχειρημάτων σε μια εφημερίδα παραδοσιακά σοβαρή όπως η Handelsblatt.

Θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες από περισσότερους να γεφυρωθεί το χάσμα που διευρύνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη.