Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σητείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας της Τετάρτης με θέμα τον ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Σητείας:

Επισήμανση πρώτη:

Τελικά για το ΒΟΑΚ οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις συμφωνούν στο να υπάρχουν διόδια για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού;

Μόνο η παράταξη του κ. Κουρουπάκη έβαλε το θέμα «ΒΟΑΚ με διόδια ή ΒΟΑΚ χωρίς διόδια». Δεν ξεκαθάρισε όμως αν η παράταξη του είναι υπέρ η κατά των διοδίων. Οι άλλες παρατάξεις συμφώνησαν στο να μπουν διόδια για τον ΒΟΑΚ, πλην Λαϊκής συσπείρωσης.

Επισήμανση δεύτερη:

Για το αεροδρόμιο Σητείας όλες οι Δημοτικές παρατάξεις είναι υπέρ της παραχώρησης – ιδιωτικοποίησης πλην της λαϊκής συσπείρωσης.

Επισήμανση τρίτη:

Το αεροδρόμιο Σητείας δεν μπήκε ποτέ σε λίστα παραχώρησης – ιδιωτικοποίησης στο υπέρ ταμείο και δεν προκύπτει από πουθενά μέχρι τώρα ότι πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες και από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Για το υπερταμείο που αναγκαστικά δημιούργησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, των αναγκαστικών ιδιωτικοποιήσεων κρατικής περιουσίας μετά από την υπογραφή του κ. Σαμαρά (2ο μνημόνιο) και την πίεση των δανειστών για την εξυπηρέτηση του χρέους, παραχωρηθήκαν 14 αεροδρόμια (FRAPORT).

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του ’18. Έπαψε να είναι μνημονιακή δέσμευση οι παραχωρήσεις κρατικής περιουσίας. Οι λήψεις αποφάσεων για ιδιωτικοποιήσεις βαρύνει αποκλειστικά την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση.

Επισήμανση τέταρτη:

Ο αγαπητός Δήμαρχος κ. Ζερβάκης στο τέλος της συνεδρίασης αναφέρθηκε στα όπλα που έχει για να απαιτήσει να ξεκινήσει ο ΒΟΑΚ από την Σητεία. Αναφέρθηκε σε ξεχασμένες δηλώσεις στον τύπο του κ. Μητσοτάκη, του κ. Πλακιωτάκη, του κ. Κεγκέρογλου για ΒΟΑΚ από Καστέλι μέχρι Σητεία.

Δεν αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού από τα Χανιά: «Ο ΒΟΑΚ ξεκινάει από Καστέλι δεν ξέρουμε όμως μέχρι που θα φτάσει».

Δεν έκανε καμία αναφορά στην επιστολή – παρέμβαση του βουλευτή του Συριζα Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, που στηρίζει την κατασκευή του ΒΟΑΚ χωρίς διόδια από καστέλι – Σητεία. Η επιστολή διαβάστηκε στην έναρξη της συνεδρίασης. Επιστολή που εκφράζει καθαρά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Σητείας και ποιες οι ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ στην μελέτη, κατασκευή του ΒΟΑΚ και ειδικά στο τμήμα Άγιος Νικόλαος – Σητεία.

Σύμφωνα και με τον ΟΑΚ υπάρχουν ώριμες μελέτες από Άγιο Νικόλαο – Σητεία που πρέπει να προχωρήσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ- ΤΑΚ ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην ολοκλήρωση των μελετών, εφόσον υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση.

Η επιστολή- παρέμβαση έχει δοθεί ήδη προς δημοσίευση στον τύπο.

Η θέση μας είναι και παραμένει:

Η γρήγορη ολοκλήρωση του Βορείου οδικού άξονα, από Σητεία μέχρι την Κίσσαμο, χωρίς διόδια για τους μόνιμους κατοίκους της Κρήτης.

Το Αεροδρόμιο Σητείας πρέπει να ενισχυθεί, να βελτιωθεί και να διατηρήσει το Δημόσιο – Δημοτικό χαρακτήρα.

Η ανάπτυξη του Αεροδρομίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατασκευή και τη βελτίωση των οδικών δικτύων που θα το συνδέσουν με περιοχές ήδη αναπτυγμένες και περιοχές που πρόκειται να αναπτυχθούν.

Επισήμανση πέμπτη:

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γουλιδάκης στην ομιλία του είπε κατά λέξη: «Με την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) ξέραμε πώς να συνεργαστούμε. Με την τωρινή κυβέρνηση ΝΔ δεν ξέρουμε πώς θα συνεργαστούμε».

Και εμείς ρωτάμε. Μετά από 8 μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι συνεργασίας με την περιφέρεια και τους δήμους; Πότε περιμένουν;

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΗΤΕΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΣΗΤΕΙΑΣ