Ο θερμότερος Δεκέμβριος των τελευταίων 15 χρόνων στην Κρήτη, το… ρεκόρ του Αγίου Νικολάου!

Ο θερμότερος Δεκέμβριος των τελευταίων 15 χρόνων στην Κρήτη, το… ρεκόρ του Αγίου Νικολάου!

Σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo), το φετινό Δεκέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ειδικότερα για την Κρήτη ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 χρόνων. Ο μήνας χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στο νησί μας η θερμοκρασία ήταν +2.3 βαθμούς Κελσίου (θετική απόκλιση) πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στον Άγιο Νικόλαοκαι στη Λίνδο της Ρόδου– παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (27 ημέρες!) δηλαδή στις 27 από τις 31 ημέρες του Δεκεμβρίου η θερμοκρασία στην πόλη μας ήταν πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ζήσαμε και το ζούμε παρατείνοντας τα μπάνια μας στη θάλασσα μέχρι τα Χριστούγεννα!

Η μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου στον Αγ. Νικόλαο είναι 13.0 °C

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) μας δίνει ιστορικά στοιχεία του Ιανουαρίου για τον Άγιο Νικόλαο, της περιόδου 2009 έως 2021:

Η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου στον Άγιο Νικόλαο είναι 13.0 °C ,η μέση μέγιστη 15.8 και η μέση ελάχιστη 10.2 °C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία ήταν 27.4 °C (την1η Ιανουαρίου 2004) και η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία ήταν 2.2 °C (στις 6 Ιανουαρίου 2015). Η μέση βροχόπτωση είναι 111.8 χιλιοστά και η υψηλότερη ημερήσια βροχόπτωση ήταν 76.4 χιλιοστά (στις 6 Ιανουαρίου 2015).
ΛΕΩΝ. ΚΛΩΝΤΖΑΣ