Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ διεύρυνε το προβάδισμά του επί των αντιπάλων του για τις προκριματικές για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των εκλογών του 2024 παρότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.

Περίπου 48% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως Ρεπουμπλικανών λένε ότι θέλουν να είναι ο Τραμπ ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματός τους–από 44% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διάστημα 14-20 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 04.04.2023 08:16 Νυχτερινές διαβουλεύσεις με δικηγόρους για τον Τραμπ λίγο πριν την ιστορική απαγγελία κατηγοριών - Μιλάει για «κυνήγι μαγισσών»

Σχεδόν το 19% υποστηρίζει τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις, από 30% που ήταν τον περασμένο μήνα. Άλλοι πιθανοί αντίπαλοι του Τραμπ εξασφαλίζουν μονοψήφιο ποσοστό αποδοχής των ερωτηθέντων.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 31 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου αφού έγινε γνωστή η είδηση ότι εναντίον του Τραμπ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη έπειτα από έρευνα για χρήματα που καταβλήθηκαν στην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που διώκεται ποινικά. Αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Μανχάταν, όπου θα δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντεσάντις δέχεται έντονη κριτική για μια δήλωση που έκανε στις 13 Μαρτίου ότι δεν είναι εθνικό συμφέρον ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ να «εμπλακεί περαιτέρω η χώρα σε μια εδαφική διαμάχη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία». Ο Τραμπ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στον Ντεσάντις, ο οποίος δεν έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά αναμένεται να το πράξει.

Περίπου 71% των Αμερικανών, περιλαμβανομένου του 58% των Ρεπουμπλικανών, θεωρούν πιστευτό να εξαγόρασε ο Τραμπ τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές του 2016. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος διατείνεται ότι είναι αθώος και αρνείται ότι είχε σχέση μαζί της, παρότι έχει παραδεχτεί ότι την πλήρωσε. Την ίδια ώρα, 51% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένου του 80% των Ρεπουμπλικανών, έκριναν πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ. Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν ίδια με τα αντίστοιχα του περασμένου μήνα. Στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν 706 ενήλικες Αμερικανοί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ