Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που επικρατούν στην τουρκική πόλη Ελμπιστάν, η οποία ήταν το επίκεντρο του **δεύτερου φονικού σεισμού**που χτύπησε Τουρκία και Συρία στις 6 Φεβρουαρίου.

Στο Ελμπιστάν βρέθηκε η απεσταλμένη του OPEN και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, μεταδίδοντας θλιβερές εικόνες. Στην πόλη, σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον κατοικήσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 14.02.2023 14:28Τουρκία: Συναγερμός από γερμανούς επιστήμονες - Ανησυχία για πιθανό μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Μάλιστα, στην πόλη επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι που δυσκόλεψε το έργο των σωστικών συνεργείων καθώς και την επιβίωση των εγκλωβισμένων. Πρόκειται για πόλη περίπου 140.000 κάτοικων, όπου υπάρχουν χιλιάδες νεκροί, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά -προς το παρόν- επίσημα στοιχεία.

Είναι πια μια ερημική πόλη - Φόβος για μολυσματικές ασθένειες

Οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει το Ελμπιστάν, καθώς σχεδόν όλα τα κτίρια είναι καταστραμμένα. Πλέον, οι δρόμοι είναι έρημοι και κυκλοφορούν ελάχιστοι πολίτες που κατά πλειονότητα είναι συγγενείς αγνοουμένων ή νεκρών.

Οι εργασίες ανεύρεσης επιζώντων έχουν σταματήσει και τώρα επιχειρούν τα μηχανήματα με στόχο να απομακρυνθούν τα συντρίμμια από τους δρόμους.

Στην περιοχή, μάλιστα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες όπως δηλώνουν κάτοικοι και αρμόδιοι φορείς, καθώς επικρατεί μία έντονη και δυσάρεστη οσμή.

Τέλος και η επόμενη μέρα αναμένεται δύσκολη, τόσο για τους ανθρώπους που έχουν μείνει στον δρόμο όσο και για το πώς τελικά θα αποκατασταθούν οι καταστροφές.

Ερντογάν: Ισχυροί σεισμοί σαν ατομικές βόμβες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρατήρησε πως και ο πρώτος και ο δεύτερος σεισμός που χτύπησαν τη χώρα, είχαν ισχύ «ατομικών βομβών». Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 35.418.

Ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοια καταστροφή».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, σημειώνοντας ότι το έργο των σωστικών συνεργείων στις περιοχές αυτές βελτιώνεται μέρα με την ημέρα.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι τα γκρεμισμένα κτίρια υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί δόμησης.

Η χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε σήμερα (14/2) τον σεισμό, που κατέστρεψε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, «τη χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα» που έχει πλήξει χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειάς του, με έναν απολογισμό που υπερβαίνει πλέον τους 35.000 νεκρούς.

«Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην περιφέρεια του ΠΟΥ Ευρώπης σε διάστημα ενός αιώνα και εξακολουθούμε να μετράμε την έκτασή της», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού κλάδου του οργανισμού Χανς Κλούγκε.

«Το αληθινό κόστος του δεν είναι ακόμα γνωστό και η αποκατάσταση και η ίαση θα απαιτήσουν χρόνο και τεράστιες προσπάθειες», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μέσω ίντερνετ. Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Τουρκία και τη Συρία, υπενθύμισε.

Η κατεπείγουσα ιατρική ανάπτυξη, με τρία αεροπλάνα και υλικό περίθαλψης για 400.000 ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει στα 75 χρόνια ύπαρξής του ο αρμόδιος για την Ευρώπη κλάδος του ΠΟΥ.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του οργανισμού περιλαμβάνει 53 χώρες, μεταξύ των οποίων την Τουρκία. Η Συρία εντάσσεται στη ζώνη ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ