«Ένοπλος εισβάλλει στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και τραυματίζει εβδομήντα άτομα. Τριάντα από τα θύματα της επίθεσης τραυματίζονται σοβαρά. Στο σημείο σπεύδουν άμεσα Αστυνομία, Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία».

Αυτό ήταν το σενάριο άσκησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικών Λοιμώξεων και του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής που διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις του ο Απόστολος Καμπαρούδης, διευθυντής της Ε’ χειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου, τόνισε τα εξής: «Κάναμε την άσκηση μαζικών καταστροφών με το επεισόδιο στη μόνη Λαζαριστών με πολλαπλούς νεκρούς, γιατί πιθανώς τέτοια επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες θα έχουμε και στη χώρα μας. Υπάρχουν ήδη από φυσικές καταστροφές και τα ζήσαμε πρόσφατα, ελπίζουμε να μην έρθουν, αλλά θα είμαστε προετοιμασμένοι. Σαφώς ένα νοσοκομείο μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά. Μέσα σε όλες αυτές τις ασκήσεις και τα σενάρια υπάρχουν προγραμματισμοί, μέχρι να δεχθεί τα πρώτα περιστατικά το νοσοκομείο που εφημερεύει. Πρέπει να αφήσει όλα τα ελαφρά και μέσης βαρύτητας περιστατικά και να δεχθεί τα βαριά περιστατικά, μέχρι να κινητοποιηθούν και να ανοίξουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο τραυματιών και νεκρών. Υπάρχει μια εμπειρία, αλλά από πολύ μικρότερα συμβάντα. Το μεγάλο στοίχημα είναι η συνεργασία των φορέων που πρέπει να εμπλακούν. Γνωρίζουμε ότι συχνά δημιουργούνται προβλήματα με αυτή τη συνεργασία. Αν προκύψει ένα τέτοιο συμβάν πρέπει να μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Καλογερόπουλος, medical coordinator της άσκησης, ανέφερε πως «σήμερα η άσκηση αφορά τρομοκρατικό χτύπημα στη Μονή Λαζαριστών η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Χειρουργικής εταιρείας σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Διαχείριση κρίσεων υγείας & Διεθνής Ιατρική του Καποδιστριακου”. Το δόγμα του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι σχεδιασμός για εκπαίδευση και γι’ αυτό σκοπός μας είναι η εκπαίδευση, η φιλοσοφία, “να γνωρίσεις πως” να περάσει στον καθένα από εμάς, στο απλό πολίτη, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να διαχειριστούμε αυτές τις μαζικές καταστροφές».

«Σήμερα η άσκηση γίνεται με την επίβλεψη της πολιτικής προστασίας και όλους τους συναρμόδιους φορείς. Μας έχει καλέσει το Πανεπιστήμιο σχετικά με μια άσκηση που θέλουν να κάνουν, για να δουν πόσο μπορεί να προσφέρει η πολιτική προστασία, η Περιφέρεια η Αστυνομία ΕΚΑΒ, να μετρηθούν πραγματικοί χρόνοι και να δούμε την ετοιμότητα των φορέων», δήλωσε ο Χαράλαμπος Στεργιάδης, προϊστάμενος πολιτικής προστασίας με Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: thestival.gr