Οι αγωγοί φυσικού αερίου μπορούν να περνάνε μέσα απο την ΑΟΖ άλλων κρατών

Το λέω αυτό μήπως δεν το έχουν προσέξει στη Τουρκία και αυτά που κάνουν στη Λιβύη με στόχο να ενωθεί η ΑΟΖ τους με αυτή της Λιβύης είτε για να αποκοπεί η διασύνδεση Ισραήλ και Κρήτης με τον EASTMED (1) είτε για να μή γίνει η διασύνδεση Κυπριακών κοιτασμάτων μέσω αγωγού εξ Αιγύπτου στη Κρήτη (2) είναι χάσιμο χρόνου. Το διεθνές δίκαιο δεν καθορίζεται απο τις προσωπικές επιθυμίες ή τα win - win.
Ο μόνος όρος που υπάρχει στο Νόμο της Θάλασσας για το συγκεκριμένο θέμα είναι πως το κράτος απο το οποίο θα περάσει ο αγωγός θα πρέπει να επιδείξει περιοχές απο τις οποίες δεν μπορεί να περάσει. Συνεπώς τρικλοποδιά μπορεί να βάλει η Τουρκία αλλά όλα κάποια στιγμή φαίνονται και ο αριθμός των αγοραστών φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθεί ενώ η θέση της Γερμανίας θα αρχίσει να τρίζει λόγω του Ρωσικού αγωγού που έχει να τη τροφοδοτεί με φτηνό φυσικό αέριο εις βάρος της ανταγωνιστικότητας όλων των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών.
Aν "καταργηθούν" οι αγωγοί, η Ρωσία και η Τουρκία θα χάσουν ενώ θα πωλείται στην ΕΕ το Αμερικανικό πετρέλαιο. Ενας πόλεμος στο Ιράν είναι δύσκολος για τις ΗΠΑ γιατί θα στοχεύσει την οικονομία της Κίνας και της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα εμπορικά ισοζύγια. Η Ιαπωνία βέβαια θα μπορεί να χρησιμοποιεί το LNG που θα της πουλάει η Εβραϊκή Μιτσουμπίσι απο τη Ρωσία αλλά θα φέρει και νέες ενεργειακές λύσεις με βάση το υδρογόνο και το νερό. Τότε θα πάμε απο το win-win στο loss-loss... Εγώ το έφτειαξα το loss-loss, έχω δύο "καρδιές", για αυτό.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΛΤΟΝ. ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ...

Το πρόβλημα των ΗΠΑ δέν είναι βασικά το Ιράν, με το οποίο υπογείως συνομιλούν. Είναι η Τουρκία. Οι ΗΠΑ χάλασαν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Υπάρχουν προβλήματα με το Ιράν πράγματι. Δεν μπορείς όμως να ψάχνεις για μόνιμη λύση ανακατεύοντας τους πάντες και τα πάντα. Δεν γίνονται έτσι αυτά. Η αμερικανική διπλωματία έχει αποτύχει με το Ιράν, όπως απέτυχε και με τους S400 της Τουρκίας.
ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
H Eλλάδα δεν μπορεί να προκηρύσσει οικόπεδα σε μη οριοθετημένη ΑΟΖ παράνομα κατά το διεθνές δίκαιο και να κατηγορεί τη Τουρκία, πως δεν ακολουθεί και αυτή το διεθνές δίκαιο, άσχετα αν το κάνει συνέχεια. Η Ελλάδα πρώτη το έχει παραβεί. Να είμαστε ακριβοδίκαιοι.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι χάρτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την Ελληνική ΑΟΖ απο κάποιο υποτιθέμενο δημοσιογράφο Σταύρο Λυγερό και κάποιο Μάζη στη περιοχή του δοντιού δυτικά του Καστελόριζου είναι λάθος. Οποια κυβέρνηση, της Κύπρου ή της Ελλάδας τους χρησιμοποιήσει σαν βάση συζήτησης με τη Τουρκία θα έχει παραδώσει έδαφος. Είχαμε τον δημοσιογράφο πράκτορα της CIA απο τις ΗΠΑ, μας προέκυψαν και άλλοι καλοθελητές.
zcode-gr