ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι ανατροπές στην επίσκεψη Ερντογάν - Τι θέλει να αποφύγει η Αθήνα

Οι ανατροπές στο πρόγραμμα του Ερντογάν και η μετατροπή της επίσκεψής του στις 7 Δεκεμβρίου σε ερχομό – αστραπή χωρίς διανυκτέρευση βάζει σε δεύτερες σκέψεις όσους πίστευαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ειλικρινείς διαθέσεις για διάλογο ουσίας.

Ξεδιπλώνοντας τις αλλαγές στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσουμε ότι από μια μεγαλειώδη εκδήλωση κατά την οποία θα ερχόταν (αρχικά) στην Θεσσαλονίκη με τεράστια κουστωδία άνω των 300 ατόμων, υπουργών και οικονομικών παραγόντων, μετετράπη σε μια επίσκεψη «αστραπή» στην Αθήνα, ίσα – ίσα για να φέρει σε πέρας την υποχρέωση έναντι των Γερμανών και των Ευρωπαίων που τον πιέζουν για ήρεμα νερά στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα και με δεδομένη την στάση του υπέρ της Χαμάς δεν μπορεί κανείς να περιμένει θεαματικές αλλαγές στα ελληνοτουρκικά. Ένας άνθρωπος που θεωρεί τρομοκρατικά τα κινήματα των Κούρδων, κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις, αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο, επιμένει στη λύση 2 κρατών στο Ισραήλ, κάτι που τον εξυπηρετεί και στο Κυπριακό είναι δύσκολο να κομίσει κάτι νέο στον διάλογο.

Η σύγκρουση Ερντογάν – Νετανιάχου , δημιουργεί έτσι κι αλλιώς ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αφού πέραν των άλλων, η Ελλάδα έχει διμερείς συμφωνίες και φιλία με το Ισραήλ και οποιαδήποτε δήλωση του Τούρκου Προέδρου, επί ελληνικού εδάφους, κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς , θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματικό θέμα και κακό κλίμα. Κάτι που ο Ερντογάν έκανε και στο Βερολίνο, ενώπιον του Καγκελάριου Σόλτς. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, ότι θα κάνει το ίδιο και στην Αθήνα.

Ένα ακόμη ξέσπασμα του εναντίον της Δύσης και όσων στηρίζουν το Ισραήλ θα προσθέσει ένα ακόμη αγκάθι στην ήδη δύσκολη ατζέντα. Συνεπώς, η Αθήνα έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου διαχείρισης των εκρήξεων Ερντογάν, ευρισκόμενη σε θέση άμυνας και χωρίς να χάνει την διπλωματική ψυχραιμία της.

Εκτός από τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο η Ελλάδα πολύ θα ήθελε να υπάρξει ένα παράθυρο συνεννόησης με τον Ερντογάν στο μεταναστευτικό για αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών. Προφανώς ο Ερντογάν θα ηρεμήσει αν καταφέρει να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε. με μια συνολική συμφωνία και προφανώς θα χρειαστεί και την συγκατάθεση της Αθήνας προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Ελλάδα ευελπιστεί στην καλύτερη επικοινωνία των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.

Είναι προφανές ότι τα υπόλοιπα ζητήματα περί μειονοτήτων και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών η Αθήνα θα τα αποφύγει. Όμως σημαντικότερος κίνδυνος είναι μια δημόσια αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων Τύπου. Η ελληνική διπλωματία έχει αντιληφθεί μετά από τόσα χρόνια ότι ο Ερντογάν είναι περίπτωση ειδικού χειρισμού και έτσι τον αντιμετωπίζει…