έρευνα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ VIDEO ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΟΙ «ΑΡΑΠΗΔΕΣ» ΤΗΣ ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ-ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ (ΤΕΚΜΗΡΙΟΓΡΑΦΗΜΑ)


ΟΙ «ΑΡΑΠΗΔΕΣ» ΤΗΣ ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ-ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ (ΤΕΚΜΗΡΙΟΓΡΑΦΗΜΑ)

Μορφές που έρχονται απ' ευθείας από αρχέγονες και μυθικές εποχές, αναστατώνουν στην καρδιά του χειμώνα με τις κουδούνες και τις ιαχές τους το Παγγαίο και χορεύουν τους χορούς της γονιμότητας για να υπενθυμίσουν με το δρώμενο του θανάτου και της Ανάστασης την πάλη ανάμεσα στα στοχεία της φύσης και ότι σύντομα το ο Χειμώνας θα δώσει την θέση του στην Άνοιξη και η Φύση θα αναστηθεί και πάλι!

Στους «Αράπηδες» μπορεί κανείς να αναγνωρίσει πολλές ιστορικές και μυθικές μορφές. Από τους Παγγαιορίτες κουδουνοφόρους ακολούθους του Μ.Αλεξάνδρου, μέχρι τους Καβειρους στα ιερά του Παγγαίου, και από τους Κουρήτες που με τοποδοβολητό τους προστάτευσαν τον νεογέννητο Δία, μέχρι τους Σειληνούς και τους Σάτυρους ακολούθους του Διονύσου.
Το τελικό δρώμενο μας παραπέμπει στον θάνατο του Διονύσου στην μάχη του με τους Τιτάνες και την Ανάσταση του από τον πατέρα του Δία.
Η συνέχιση του εθίμου των «Αράπηδων» αλλά και των υπολοίπων Διονυσιακων δρωμενων σε διάφορα άλλα χωριά του Παγγαίου σήμερα, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την άρρηκτη και διαχρονική σχέση των κατοίκων με την προϊστορία και μυθιστορία του Παγγαίου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αράπης» Νικήσιανης καθώς και φίλους της Νικήσιανης για την αμέριστη βοήθεια και συνεργασία τους στην υλοποίηση του τεκμηριογραφήματος.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:37'
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: www.visaltis.net , Visaltis-Documentary © 2020©www.visaltis.net