Οι δικαστές και οι εισαγγελείς, από μια άλλη σκοπιά από αυτή των δικηγόρων, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην νέα κοινή υπουργική απόφαση για την διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων από αύριο, την στιγμή που τα κρούσματα από Covid βρίσκονται σταθερά πάνω από 3.000 ημερησίως.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι πρέπει να γίνει άμεσα εμβολιασμός όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης προκειμένου να λειτουργήσουν τα δικαστήρια, ενώ εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί έκτακτο Διοικητιό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθορίσει την περαιτέρω δράση.

Ειδικότερα, η Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Μετά από πολλές παλινωδίες και αυτοαναιρέσεις χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με τις Δικαστικές Ενώσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων από αύριο. Τη στιγμή που τα κρούσματα από Covid βρίσκονται σταθερά πάνω από 3.000 ημερησίως, με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών τους τελευταίους μήνες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπερπλήρεις, με πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δικαστές την προηγούμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η απόφαση του υπουργείου μοιάζει τουλάχιστον επικίνδυνη.

Από αύριο θα βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στην πανδημία χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και πολίτες που θα μεταβαίνουν σε μεγάλα Δικαστήρια της χώρας χωρίς προηγούμενο εμβολιασμό.

Μια πρόχειρη εκτίμηση υπολογίζει πάνω από 2.000 τους πολίτες και τους παράγοντες της δίκης που θα συγκεντρώνονται καθημερινά στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι η μεγαλύτερη και μαζικότερη συγκέντρωση ανθρώπινου προσωπικού. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σεβόμενη τις αποφάσεις των ειδικών της Υγείας δε ζήτησε ποτέ «ειδική μεταχείριση», γι’ αυτό και τώρα που έφτασε η σειρά του εμβολιασμού του προσωπικού προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, δικαιούται να ζητά την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε την διακινδύνευση της υγείας και της ζωής όσων καθημερινά θα συνωστίζονται στα Δικαστήρια. Είναι πλέον απαίτηση ο προηγούμενος εμβολιασμός όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης προκειμένου να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια.

Εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί έκτακτο ΔΣ ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθορίσει την περαιτέρω δράση».

Ειδήσεις σήμερα:
Η νέα μοριακή μεθοδολογία για την ανάλυση των λυμάτων που ανέπτυξε το ΕΚΠΑ
Πρώτα ο τουρισμός στην Ταϊλάνδη - Εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στο Πουκέτ
Σε κρίσιμη κατάσταση o διάσημος ράπερ DMX «μετά από overdose και καρδιακή προσβολή»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr