Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που κάνουν τη διασκέδαση… παιχνίδι

Πλέον δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την πραγματικότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία έννοια που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, είτε τρομάζει είτε ενθουσιάζει όσους την ακούνε. Το 2024 θεωρείται ότι θα είναι η χρονιά των υπολογιστών με τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές στην τεχνολογία που αφορά τις συσκευές με τις οποίες καθημερινά συνεργαζόμαστε.
Φυσικά, με τον όρο «υπολογιστές» δεν αναφερόμαστε πια μόνο στους παραδοσιακούς desktop υπολογιστές, αλλά σε οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να πραγματοποιήσει γρήγορες διεργασίες. Ανάμεσά τους είναι και οι φορητές συσκευές, κυρίως τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία μέσω των εφαρμογών που έχουν φτιαχτεί για αυτά, έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε την καθημερινότητά μας. Ακόμη περισσότερο, τα κινητά τηλέφωνα και οι εφαρμογές τους άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο διασκεδάζουμε.
Εκατοντάδες νέες εφαρμογές βλέπουν κάθε εβδομάδα το φως του ήλιου και βρίσκουν το δρόμο τους προς τα κινητά τηλέφωνα. Οι πιο διαδεδομένες, βέβαια, είναι οι εφαρμογές streaming, εκείνες που κάνουν ευκολότερη την ακρόαση μουσικής, πάρα πολλές για online παιχνίδια, άλλες για διάβασμα βιβλίων ή για παρακολούθηση ταινιών και σειρών. Και όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν γίνει εξυπνότερες τα τελευταία δύο χρόνια, διότι η βιομηχανία της διασκέδασης πειραματίστηκε και στο τέλος ενσωμάτωσε την τεχνητή νοημοσύνη στις πλατφόρμες της.
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας είναι αυτό της βιομηχανίας του πόκερ, ενός αθλήματος που παραδοσιακά χρειαζόταν φυσική παρουσία από τότε που δημιούργησε τον μύθο του στις ΗΠΑ, στα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα. Το πόκερ βρήκε πολύ γρήγορα το δρόμο του προς τα καζίνο του Λας Βέγκας, εκεί όπου χρησιμοποίησε την τεχνολογία από το 1970 προς όφελός του. Ο τρόπος ήταν απλός, αφού εκμεταλλεύτηκε την άνοδο της τηλεόρασης και τη βοήθεια της τηλεοπτικής κάλυψης των μεγάλων τουρνουά από την μεγαλούπολη της Αμερικής.
Το επόμενο βήμα, όμως, ήταν ακόμη πιο σημαντικό και ήρθε στην αλλαγή της χιλιετίας. Όταν το internet μπήκε στη ζωή μας, το online παιχνίδι πέρασε στον ψηφιακό κόσμο και το πόκερ δεν έχασε την ευκαιρία να ακολουθήσει. Το πόκερ έγινε προσβάσιμο μέσα από τα κινητά και τις εξειδικευμένες εφαρμογές, που το έκαναν διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, από οπουδήποτε, σε όποιον ήθελε να διασκεδάσει, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία.
Ανάμεσά τους, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο, η Amazon, χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη και πήγε τους έξυπνους οικιακούς αυτοματισμούς της καθημερινότητάς μας σε άλλο επίπεδο, με την – πλέον – διάσημη Alexa, την ψηφιακή οικιακή βοηθό που θα κάνει τις εντολές σας πραγματικότητα. Υπηρεσίες όπως της Alexa, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογή πληροφοριών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες αφορούν τις προτιμήσεις σας και τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά τους.
Μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά σύγχρονα παραδείγματα, δεν είναι άλλα από το YouTube, το Spotify και το Netflix. Το YouTube είναι μία από τις πιο διάσημες πλατφόρμες, με τεράστιο αριθμό χρηστών καθημερινά, που καταφέρνει, μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, τη βελτιστοποίηση των προτάσεων για εσάς, όπως τα προτεινόμενα βίντεο, τις διαφημίσεις, έως τα παιχνίδια και τα live streaming. Αντίστοιχα, το Spotify χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που του προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη για τη βέλτιστη μουσική εμπειρία του χρήστη, καθιστώντας το μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για μουσική, για προτάσεις καλλιτεχνών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και για τις φτιαγμένες -πάνω στα γούστα σας- λίστες τραγουδιών.
Τέλος, το Netflix αποτέλεσε επανάσταση στο streaming, με την πλατφόρμα που έγινε αγαπημένη για τις πολλές επιλογές και για τις προτάσεις προς τον χρήστη, ανάλογα με τα γούστα του. Επιπλέον, το πήγε ένα βήμα ακόμα πιο μακριά, με τη δυνατότητα να φτιάξετε ξεχωριστά προφίλ, διαχωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις προτιμήσεις χρηστών που βρίσκονται ακόμα και στο ίδιο σπίτι. Κάπως έτσι, το Netflix εξασφάλισε την καλύτερη εμπειρία του θεατή, διασφαλίζοντας τις προτιμήσεις του και αξιοποιώντας τις προτάσεις του στο έπακρο.