“Οι εργαζόμενοι στις Πολεοδομίες είναι εκτεθειμένοι και στοχοποιημένοι”

“Οι εργαζόμενοι στις Πολεοδομίες είναι εκτεθειμένοι και στοχοποιημένοι”

Στην υπόθεση του επεισοδίου στην ΥΔΟΜ Χανίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών του δημόσιου τομέα (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ) Δημήτρης Πετρόπουλος, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο φορέας για τα προβλήματα των πολεοδομιών.

«Η επίθεση που δέχθηκε ο εργαζόμενος στα Χανιά είναι ενδεικτική της πολύ κακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις πολεοδομίες και της στοχοποίησης των υπαλλήλων από οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

«Επειδή η κερδοσκοπία στις τουριστικές περιοχές έχει αυξηθεί, έχουν πυκνώσει και τα φαινόμενα απρόκλητων επιθέσεων σε υπαλλήλους, αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς, δεν πρέπει να το κρύβουμε. Οι υπάλληλοι των πολεοδομιών είναι απολύτως εκτεθειμένοι, χωρίς νομική υποστήριξη απέναντι σε ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα».

Ο κ. Πετρόπουλος άσκησε κριτική στο σύστημα έκδοσης αδειών. «Από τις περίπου 300.000 πράξεις που εκδίδονται κάθε χρόνο, μόλις 30.000 περνούν από τον έλεγχο μηχανικού μιας πολεοδομίας. Οι υπόλοιπες ελέγχονται από ιδιώτες μηχανικούς ή εκδίδονται απευθείας από ιδιώτη μηχανικό. Εδώ και 8 χρόνια έχει καθοριστεί ότι πρέπει να ελέγχεται το 30% των οικοδομικών αδειών – έχουν εκδοθεί εκατοντάδες χιλιάδες άδειες και δεν έχει ελεγχθεί ούτε μια. Το ίδιο και με τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, που έπρεπε να ελέγχεται δειγματοληπτικά το 10%. Εχουν νομιμοποιηθεί 1,5 εκατ. αυθαίρετα, χωρίς έλεγχο των δηλώσεων. Ως αποτέλεσμα, είναι πάρα πολύ πιθανό να έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων». Ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι η κακή κατάσταση των υπηρεσιών δόμησης παγιώνεται, με σκοπό το κλείσιμό τους. «Η δρομολογούμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες θα επιδεινώσει την ήδη ελλιπή προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υποστήριξε τη μεταφορά των πολεοδομιών στο υπ. Περιβάλλοντος. «Ο,τι προσπάθειες και να γίνονται για τη στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς, οι δήμαρχοι μπορούν να τις αναιρούν μετακινώντας τους μηχανικούς ή αναθέτοντάς τους παράλληλα καθήκοντα», ανέφερε. «Επομένως δεν μπορεί να δοθεί μόνιμη λύση σε αυτό το πλαίσιο. Αρα οι ΥΔΟΜ πρέπει να μετακινηθούν στο κεντρικό κράτος, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και όσοι εργάζονται εκεί να έχουν κίνητρα για να μείνουν στην υπηρεσία».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες η Τάνια Βεζυριαννίδου, πρόεδρος του ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, σήμερα μόλις οι μισοί δήμοι έχουν δική τους πολεοδομία. Αρκετές πολεοδομίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν πολλούς γειτονικούς δήμους με το ρεκόρ να κατέχει η ΥΔΟΜ Πειραιά (εξυπηρετεί 9 δήμους), Ιωαννιτών (8 δήμους), Σερρών και Χανίων (7 δήμους), Νέας Ιωνίας, Αιγάλεω και Καρδίτσας (6 δήμους).

Πηγή: kathimerini.gr