Δεκαέξι μειώσεις φόρων και άλλου ειδους ελαφρύνσεις τίθενται σε ισχύ απο 1ης-1ου-2020 δινοντας ανάσα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με τη νέα φορολογική κλίμακα, μειώνεται ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής από 22 στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, ενώ μειώνονται και οι επόμενοι φορολογικοί συντελεστές κατά μια μονάδα. Έτσι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν μικρές ή μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τους από την Πρωτοχρονιά.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ άλλων μειώνεται η φορολογία των κερδών απο 28 σε 24%, η φορολογία στα μερίσματα από 10 σε 5% και δίνονται κίνητρα για την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Στις ελαφρύνσεις των ακινήτων περιλαμβάνεται η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ακόμη, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για αναπήρους και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ πολυτέκνων.

Διευκόλυνση για τους οφειλέτες συνιστά και η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 48 δοσεις.