Οι Γιγάντιες σφαίρες της Κόστα Ρίκα - Δύο ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, η χρονολογία ύπαρξης τους και ο σκοπός δημιουργίας τους.

sfaires_kosta_rika_.png

Οι Γιγάντιες σφαίρες της Κόστα Ρίκα

Στην περιοχή Delta, στο νησί της Isla del Cano της Κόστα Ρίκα βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορα σημεία μέσα στην ζούγκλα πάνω από 300 πέτρινες κατασκευές που έχουν σχήμα στρογγυλό. Οι γιγάντιες σφαίρες ή Las Bolas ή σφαίρες Diquis κατασκευάστηκαν από έναν αρχαίο πολιτισμό τα χνάρια του οποίου χάνονται μετά από τις επιδρομές των Ισπανών. Δύο ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, η χρονολογία ύπαρξης τους και ο σκοπός δημιουργίας τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν το 1930 μια εταιρεία με το όνομα United Fruit Company που είχε καλλιέργειες με μπανάνες, ήθελε να επεκταθεί εδαφικά και ξεκίνησε να καταστρέφει ένα μέρος της ζούγκλας. Ωστόσο η αποδάσωση τους έφερε μπροστά σε μια νέα ανακάλυψη. Στρογγυλές τεραστίων διαστάσεων πέτρες πρόβαλλαν που υπερβαίναν τα 2 μέτρα και το βάρος τους άγγιζε τους 16 τόνους. Θεώρησαν ότι οι πέτρες έκρυβαν μέσα τους θησαυρό και για τον λόγο αυτό αρκετές καταστράφηκαν. Άλλες πάλι χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους ως διακοσμητικές στα σπίτια και τα δημόσια κτίρια.

sfaires_kosta_rika_.png

Έντονοι και πολλαπλοί συσχετισμοί έρχονται να προστεθούν για την σύνδεση των κατασκευών αυτών με την Χαμένη Ατλαντίδα, το Στόουνχέντζ (Stonehenge), τα νησιά του Πάσχα, ακόμη ότι πρόκειται για εξωγήινη προέλευση. Φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση με τον αρχαίο πολιτισμό Diquis που χρονολογείται από το 700 έως το 1530 μ.Χ όμως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ελλιπή για να ενισχύσουν την παραπάνω άποψη.
Λέγεται ότι το υλικό των κατασκευών αυτών είναι από γρανοδιορίτη, ένα είδος γρανίτη δηλαδή σκληρού πετρώματος από τα όρη Talamanca και στα οποία δεν έχει βρεθεί δραστηριότητα εξόρυξης. Άλλες πέτρες προέρχονται από το coquina, ένα σκληρό ασβεστολιθικό υλικό που συναντάται σε περιοχές κοντά στην θάλασσα. Προφανώς και τα δύο πρωτογενή υλικά μεταφέρθηκαν εντός της ζούγκλας.

Άξιο απορίας είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί εργαλεία που να αποδεικνύουν τον τρόπο κατασκευής τους. Εικάζεται ότι χρησιμοποίησαν πέτρες που ήδη είχαν σχήμα που πλησίαζε το σφαιρικό και κάνοντας χρήση της θερμοκρασίας του νερού ζεστό-κρύο στο πέτρωμα σχηματίζονταν ρωγμές στην εξωτερική πλευρά που ήταν εύκολο να αφαιρεθούν και να επεξεργαστούν με ευκολία μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Μετά από επισταμένες έρευνες των αρχαιολόγων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σφαίρες ήταν «αστρονομικής» φύσεως. Εντόπισαν τις πέτρες πολλές μαζί σε διάφορους σχηματισμούς τρίγωνο, τετράγωνο, άλλες με κατεύθυνση προς τον βορρά, τον νότο γεγονός που αποδεικνύει έμμεσα την προσπάθεια τους να αναπαραστήσουν το μέγεθος και την θέση των διάφορων ουράνιων σωμάτων όπως διάφορους αστερισμούς, τον ήλιο κ.α. Άλλωστε δεν είναι η μοναδική φυλή στον πλανήτη που δίνανε λατρευτικές διαστάσεις σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Επί του παρόντος «αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Για τον ΕΟΕ: Άννα Κβάσνιακ
Επικοινωνείτε στο [email protected]