ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ

Και οι Τούρκοι βεβαίως «που ρίχνουν λάδι στην φωτιά» με καθημερινές προκλητικές δηλώσεις προφανώς διασκεδάζουν με τις ανόητες αντιδράσεις μας. Η ρήσις υπηρεσιακού παράγοντος ότι «και καλημέρα να μας πουν οι Τούρκοι εμείς θα απαντήσουμε καταγγέλλοντάς τους για πρόκληση» δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό που απέχει από την πραγματικότητα είναι η βεβαιότης ότι θα εκδηλωθεί «κρίσις», «θερμό επεισόδιο» (αλήθεια υπάρχουν και «ψυχρά επεισόδια»;) ή ακόμη και πόλεμος.

«Από το πουθενά»

Αν όλοι αυτοί οι νεόκοποι θεωρητικοί του πολέμου είχαν δει με καθαρή ματιά τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών, θα ήξεραν πως ποτέ οι κρίσεις που ξέσπασαν δεν είχαν προαναγγελθεί. Απεναντίας όσες φορές γινόταν λόγος για επικείμενα επεισόδια και αναμενόμενες κρίσεις, αυτά ουδέποτε συνέβαιναν. Θυμάται κανείς την κρίση των Ιμίων; Κλιμακώθηκε σε χρόνο μιας εβδομάδος περίπου και αποκλιμακώθηκε σε μια νύκτα. Η κρίσις του Μαρτίου του 1987 κλιμακώθηκε ακόμη ταχύτερα. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες οι Τούρκοι προανήγγειλαν ερευνητικές δραστηριότητες δυτικώς της Χίου και τα πλοία τους απέπλευσαν. Δεν το έλεγαν και το ξαναέλεγαν όπως κάνουν τώρα.

Βγήκαν στο Αιγαίο και επειδή ο ελληνικός Στόλος ήταν σε πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη (χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς τις κραυγές των ποικιλωνύμων ασχέτων) μάζεψαν «τα βρεμένα τους» και αποσύρθηκαν στα λιμάνια τους. Λίγους μήνες αργότερα ο Πρωθυπουργός τους Τουργκούτ Οζάλ, ήλθε στο Νταβός παρακαλώντας για συνδιαλλαγή. Και τούτο είναι η απάντησις σε όλους τους αδαείς που σήμερα κόπτωνται πως δεν πρέπει να «στρατιωτικοποιήσουμε» τα ελληνο-τουρκικά. Παίζουμε έτσι, υποστηρίζουν το παιγνίδι των Τούρκων. Διερωτώμεθα όμως όταν τους ακούμε ποιος ακριβώς είναι αυτός που παίζει το παιγνίδι των Τούρκων. Θα διακινδυνεύσουμε λοιπόν την πρόβλεψη ότι όσο περισσότερες συζητήσεις και θόρυβος γίνεται περί επικειμένης κρίσεως, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια τέτοια. Οι κρίσεις δεν προαναγγέλλονται, συνήθως ξεσπούν «από το πουθενά».

Παρεμβάσεις

Η πρόβλεψις αυτή δεν στηρίζεται μόνον στην στατιστική (που την υποστηρίζουν πλήρως) αλλά και στην ανάλυση των δεδομένων. Αν μια κρίσις υποβόσκει και συζητείται, τότε έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί της διεθνούς κοινότητος για να την αποτρέψουν. Ιδιαιτέρως όταν οι εμπλεκόμενες χώρες είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει έγκαιρος παρέμβασις ώστε η Συμμαχία να αποφύγει τον εξευτελισμό να δει δύο μέλη της να πολεμούν μεταξύ τους. Και φυσικά δεν θα κάνει την παρέμβαση ο γενικός γραμματεύς ή κάποιος αξιωματούχος της Ατλανικής Συμμαχίας. Θα το κάνει απροσχηματίστως ο ισχυρός σύμμαχος, δηλαδή οι Αμερικανοί. Ας μην σπεύσουν όμως να θριαμβολογήσουν οι θιασώτες των συμμαχικών παρεμβάσεων. Δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι η παρέμβασίς τους θα είναι υπέρ ημών ή ότι θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο όπως τουλάχιστον εμείς το αντιλαμβανόμεθα. Στην καλύτερη περίπτωση, ο παρεμβαίνων θα τηρεί ίσες αποστάσεις.

Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι μια τέτοια παρέμβασις προς τις κυβερνήσεις των Αθηνών και της Αγκύρας είναι ήδη σε εξέλιξη. Τον περασμένο μήνα η Τουρκία ανέβαλε την μεγάλη άσκηση «Μαβή Βατάν» και η Ελλάς την διακλαδική «Καταιγίς». Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι ανεβλήθησαν λόγω του κορωνοϊού όπως επισήμως υποστηρίχθηκε.

Δεν θα δεχθούμε επίσης την εκδοχή ότι οι δύο πλευρές έτυχον της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος για να προβούν σε υποχωρήσεις. Μάλλον κάποιος άλλος παρενέβη και προέβη σε υποδείξεις, κατά τρόπον μάλιστα αρκετά επιτακτικό ώστε Ελλάς και Τουρκία να εμπεδώσουν ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχισθούν αποτρέποντας τις εμπλοκές. Δεδομένου δε ότι η Τουρκία δεν σταμάτησε τις επιθετικές δηλώσεις, πολύ σωστά η ελληνική πλευρά διεξήγαγε μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων για να δείξει ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

ΠΗΓΗ