Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 το ενεργό δυναμικό του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 30 εργαζόμενους που ισοδυναμεί με το 8% του προσωπικού του Νοσοκομείου, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων,

με επιστολή με την οποία καταγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού

Την επιστολή αποστέλλουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, στην Διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, στο Δήμαρχο Αντώνη Ζερβό και στις δημοτικές παρατάξεις καθώς και στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη και τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στο κείμενο που υπογράφουν ο Πρόεδρος Γιώργος Μανουσάκης και η Γενική Γραμματέας Σοφία Παπαντωνάκη, επισημαίνουν πως το νοσοκομείο πριν την πανδημία ήταν το πιο υποστελεχωμένο της Κρήτης με το μεγαλύτερο κατά μέσο όρο αριθμό οφειλόμενων ρεπό και αδειών ανά εργαζόμενο. Υπενθυμίζουν πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν κάποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, όμως ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι ανάγκες σε βάρδιες λόγω της πανδημίας και λόγω της ανάπτυξης σχετικών τμημάτων (τμήματα covid, εμβολιαστικά). Επίσης συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις, είτε λόγω παραιτήσεων, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε λόγω μετακινήσεων σε άλλες μονάδες, και από 1η Σεπτεμβρίου υπήρξαν 34 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, 25 εκ των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή, ενώ με τρίμηνες συμβάσεις προσελήφθησαν μόνο 11 επικουρικοί εργαζόμενοι. Ουσιαστικά, στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 το ενεργό δυναμικό του ΓΝΑΝ έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 30 εργαζόμενους που ισοδυναμεί με το 8% του προσωπικού του Νοσοκομείου.

Οι ελλείψεις

Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν πως ενώ το Νοσοκομείο εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, τις μισές ημέρες δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να διενεργούνται αξονικές τομογραφίες και υπερηχογραφήματα, κάτι που επηρεάζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου και την ασφαλή εφημέρευση του.

Καμιά ημέρα του μήνα δεν εκτελούνται προγραμματισμένες αξονικές τομογραφίες και υπερηχογραφήματα για εξωτερικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προσφεύγουν είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια, είτε στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Ακόμη 10 ημέρες το μήνα δεν υπάρχει δυνατότητα να εφημερεύει καρδιολόγος, κάτι που επίσης επηρεάζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου. Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού έχουν συγχωνευθεί από 1/9/21 η καρδιολογική με την παθολογική κλινική, με αποτέλεσμα καρδιολογικά περιστατικά να νοσηλεύονται στην ίδια κλινική με εμπύρετα και λοιμώξεις.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μένουν αρκετές ημέρες εφημερίας με μόνο ένα γιατρό για το χειρουργικό ΤΕΠ, για το παθολογικό ΤΕΠ και για το ΤΕΠ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής εξέτασης των ασθενών.

Εξαντλημένο νοσηλευτικό προσωπικό

Στα νοσηλευτικά τμήματα γίνονται από τη διοίκηση συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτριών κάτι που διαταράσσει συνεχώς την ομαλή λειτουργία των τμημάτων και γίνεται εφαρμογή εξαντλητικών και παράνομων προγραμμάτων εργασίας στη ΜΕΘ και ΜΕΘ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εξάντληση στο νοσηλευτικό προσωπικό αυτών των τμημάτων που λειτουργούν ως ένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νοσηλεύτριες κάνουν 4 ώρες βάρδιες στη ΜΕΘ COVID και μετά συνεχίζουν και κάνουν άλλες 4 ώρες βάρδια στην κανονική ΜΕΘ, κάτι που καθόσον γνωρίζουμε δεν γίνεται στα άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης. Επίσης τα προγράμματα τους με συνεχόμενα ωράρια είναι παράνομα και εξαντλητικά με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο και οι νοσηλεύτριες της ΜΕΘ και ΜΕΘ covid και οι ασθενείς, αφού το εξουθενωμένο προσωπικό είναι επιρρεπές σε διενέργεια νοσηλευτικών λαθών.

Οι ίδιες εξαντλητικές συνθήκες ισχύουν και για το ιατρικό προσωπικό της ΜΕΘ που καλείται να ανταπεξέλθει σε 15 και πλέον εφημερίες το μήνα για κάποιους ιατρούς.

Διοικητικό προσωπικό

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν επίσης στη στελέχωση της διοίκησης και των υποστηρικτικών υπηρεσιών (εστίαση, καθαριότητα, ιματισμός, φύλαξη) και το επικουρικό προσωπικό θα μείνει μέχρι τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο του 2022.

Να σημειωθεί πως για το θέμα της έλλειψης προσωπικού η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου έχει ζητήσει δύο φορές την πρόσληψη 11 επικουρικών εργαζομένων διοικητικών και τεχνικών και 23 επικουρικών στη νοσηλευτική υπηρεσία. Κανένα από τα δύο αιτήματα δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας και κανένας επικουρικός εργαζόμενος δεν έχει προσληφθεί στο ΓΝΑΝ από το Μάιο και μετά, εκτός από τους 11 τριμηνίτες που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των αναστολών εργασίας.

Από μόνιμες προσλήψεις για το Νοσοκομείο προβλέπονταν 28 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού στην προκήρυξη 6Κ/2020 που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2020, όμως ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δεν έχουν βγει ακόμα ούτε τα προσωρινά αποτελέσματα της 6Κ, παρότι έχουν περάσει 16 μήνες από την προκήρυξη.

«Αυτό προξενεί μεγάλη εντύπωση αφού το αναμενόμενο θα ήταν το ΑΣΕΠ να έδινε προτεραιότητα στη διεκπεραίωση της προκήρυξης για την υγεία, και όχι να υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση αποτελεσμάτων μεγαλύτερη ακόμα και από τις περιόδους πριν την πανδημία. Επίσης για την νέα προκήρυξη που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξαγγέλλει ότι θα βγει μέχρι τέλος του χρόνου ουδείς γνωρίζει (ούτε καν η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ όπως μας έχει πει) ποια θα είναι η κατανομή των θέσεων και αν θα υπάρξουν θέσεις για το Νοσοκομείο μας. Κατανοείτε βεβαίως ότι για να προσληφθεί προσωπικό από αυτή την προκήρυξη που δεν έχει εκδοθεί ακόμα, θα περάσουν τρία με τέσσερα χρόνια με τους ρυθμούς που προωθούνται οι προκηρύξεις», τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Για τις μόνιμες θέσεις ιατρών αυτό που παρατηρείται στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι η ανακύκλωση θέσεων, αφού ιατροί εκτός ΕΣΥ δεν υποβάλουν αιτήσεις και απλά ανακυκλώνονται οι υπηρετούντες ιατροί του ΕΣΥ από τη μία θέση στην άλλη και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Αν δεν αυξηθούν οι αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ και δεν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, η κατάσταση θα χειροτερέψει αφού οι νέοι ιατροί προτιμούν την εργασία είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό.

«Με βάση τα παραπάνω ζητούμε να προβούν οι αρμόδιοι στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να λειτουργεί πλήρως και με ασφάλεια για ασθενείς και εργαζόμενους. Ζητούμε να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΧΟ, ΟΑΕΔ), που ούτως ή άλλως ήδη πληρώνονται και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μην επιστρέψουν στα Νοσοκομεία οι εργολάβοι με τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Ζητούμε να εγκριθούν και να υλοποιηθούν τα αιτήματα της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με 12μηνες ή 24μηνες συμβάσεις, αφού με τις τρίμηνες δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Ζητούμε να προχωρήσει άμεσα η διεκπεραίωση και υλοποίηση της προκήρυξης 6Κ/2020, ενώ στις νέες προκηρύξεις να υπάρξει κατανομή θέσεων για τα Νοσοκομεία ανάλογα με το ποσοστό στελέχωσης τους (όπως έγινε με την 6Κ). Ζητούμε επίσης να υπάρξουν οικονομικά και άλλα κίνητρα ώστε οι προκηρύξεις για τις ιατρικές θέσεις να καλύπτονται και από ιατρούς εκτός ΕΣΥ και να μη γίνεται απλά ανακύκλωση θέσεων εις βάρος των περιφερειακών νοσοκομείων», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Aνατολή