Οι “μη ευχάριστες λύσεις”: Ο Κώστας Σημίτης, τα μαθήματα ενδοτισμού και οι πράξεις υποταγής
Ο θαλάσσιος χώρος των Ιμίων, ο τόπος θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού
Του Δρ. Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κώστας Σημίτης μιλά κατά τρόπον που προκαλεί το κοινό αίσθημα και υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Οι τελευταίες δηλώσεις του που κάνουν λόγο για λύσεις στα ελληνοτουρκικά που δεν θα είναι ευχάριστες, ήρθαν απλώς να προστεθούν στις πολλές παρόμοιες κατά καιρούς απαράδεκτες δηλώσεις και πράξεις υποταγής του πρώην πρωθυπουργού.
Ο Κώστας Σημίτης δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός, εξ ου και ο λόγος της σημασίας που δίνεται στις κατά καιρούς παρεμβάσεις του στα δημόσια πράγματα. Ο Κώστας Σημίτης, διετέλεσε πέντε φορές υπουργός από το 1981 ως το 1995 και τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1996 ως το 2004. Οκτώ χρόνια και δύο μήνες, από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Μάρτιο του 2004, που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους ως συνεχούς διαστήματος παραμονής στο αξίωμα του πρωθυπουργού, ξεπερνώντας το αντίστοιχο του Ανδρέα Παπανδρέου (επτά χρόνια και εννιά μήνες από τον Οκτώβριο του 1981 έως τον Ιούλιο του 1989).
Τί υπονοεί λοιπόν ο Κώστας Σημίτης -που δεν αποκλείει νέα Ίμια- όταν αναφέρεται σε λύσεις επώδυνες; Ο πρώην πρωθυπουργός, οφείλει και πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το είδος των υποχωρήσεων που προτείνει. Θα είναι, ας πούμε, λύσεις που θα προκύψουν ύστερα από παρόμοιες υποχωρήσεις με αυτές που ακολούθησαν τη κρίση των Ιμίων, όταν ο Κώστας Σημίτης ευχαριστούσε πανηγυρίζοντας τους Αμερικάνους που έκτοτε γκρίζαραν το Αιγαίο!
Ακολούθησαν κι άλλα τέτοια παρόμοια, τα οποία σιγά – σιγά αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο Κώστας Σημίτης, είναι ο πρωθυπουργός που επέβαλε «δια πυρός και σιδήρου», την ματαίωση της έλευσης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο.
Η ιστοσελίδα HellasJournal, παραθέτει και το διάλογο που έλαβε χώρα στη σύσκεψη της 27ης Νοεμβρίου 1998 στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση μαρτυρία του τότε υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος συμμετείχε (και εξαιτίας της ματαίωσης της έλευσης των πυραύλων στην Κύπρο παραιτήθηκε), ενώ όπως υπογραμμίζεται τότε ειπώθηκαν πολύ βαριές κουβέντες.
Ο Κώστας Σημίτης προσπάθησε να πείσει τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη να ακυρώσει την παραγγελία ή να μεταφερθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη (όπως και έγινε), με τη στάση του αυτή να προκαλεί σοβαρή κρίση στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας. Στη συνέχεια όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης επιχειρηματολογεί, διαφωνώντας με τον Κ. Σημίτη για τα όσα είχε αναφέρει για την στρατιωτική πτυχή του θέματος και ακολουθεί ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων διάλογος.
Σημίτης: Τι θα συμβεί αν οι Τούρκοι στείλουν αεροπλάνα για υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκωσία;
Κληρίδης: Θα τους καταγγείλουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σημίτης: Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός σας;
Κληρίδης: Θα το αντέξουμε. Η οικονομία μας είναι ισχυρή.
Σημίτης: Και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χερσαία επιχείρηση, για να καταλάβουν εδάφη; Τι θα γίνει;
Κληρίδης: Θα γίνει πόλεμος!
Ο Σημίτης σημειώνει η ιστοσελίδα άκουσε με έκπληξη και έκδηλη ταραχή τη χωρίς δισταγμούς αναφορά του Κληρίδη για πόλεμο και περιορίστηκε να αναφωνήσει επαναλαμβάνοντας δις το ερώτημα: «πόλεμος; πόλεμος;».
Είχαμε όμως κι άλλα Σημιτικά «κατορθώματα» στη συνέχεια. Ο Κώστας Σημίτης είναι ο πρωθυπουργός που κατήργησε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (Ε.Α.Δ.) Ελλάδος – Κύπρου, πρωτεργάτης του οποίου υπήρξε ο Γεράσιμος Αρσένης, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γλαύκο Κληρίδη να το επικρατούν και να το εφαρμόζουν στην πράξη. Ήταν η δεύτερη φορά στην νεότερη ιστορία (προηγήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου με την αποστολή, το 1964, στη Μεγαλόνησο μιας πλήρως εξοπλισμένης Μεραρχίας) που η Κύπρος αισθανόταν την Ελλάδα αποφασισμένη να την υπερασπιστεί με κάθε τίμημα.
Επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη με συνεργό τον τότε ΥΠΕΞ Θόδωρο Πάγκαλο η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε με τρόπο κατάπτυστο τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν γνωστού ως Ρ.Κ.Κ., Αμπντουλάχ Οτζαλάν, (του οποίου σκοπός είναι η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Κουρδιστάν), στους Τούρκους πράκτορες! Ο Κούρδος ηγέτης παραδόθηκε στους Τούρκους με την συνδρομή μυστικών Αμερικανικών Υπηρεσιών (CIA) και της Ελληνικής πρεσβείας στην Κένυα, και έκτοτε (Φεβρουάριος του 1999), βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί! Τόσο καλά!
Ο Κώστας Σημίτης (που σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Μάρμπουργκ της Δ. Γερμανίας και οικονομικά στο London School of Economics and Political Science, καθηγητής Πανεπιστημίου) είναι ο άνθρωπος που με διάφορες οικονομικές αλχημείες, ενέταξε την Ελλάδα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (O.N.E.), κάτι που αντί να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης με το πέρασμα του χρόνου έφερε μόνο οικονομικές συμφορές, δικαιώνοντας όλους εκείνους που αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν για να γίνει η Ελλάδα μέλος της Ο.Ν.Ε.
Αυτή η οικονομική πολιτική επισκιάστηκε εν μέρει από το λεγόμενο «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου», για το οποίο ο Κώστας Σημίτης, μαζί με τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, κατηγορήθηκαν ότι φέρουν ευθύνες, με το σκεπτικό ότι δηλώσεις τους «περί ισχυρής οικονομίας και λαϊκού καπιταλισμού», προέτρεψαν τους μικροκαταθέτες να επενδύσουν όλες τις οικονομίες τους σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Κι ο οικονομικός κατήφορος ολοκληρώθηκε όταν στις 19 Ιουνίου 2000 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σάντα Μαρία ντα Φέιρα, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νομίσματος Ευρώ από την Ελλάδα! Ξυπόλητοι στ΄ αγκάθια βρεθήκαμε και εν μέσω των συμπληγάδων να αντιπαλεύουμε την γερμανική νομισματική δικτατορία.
Έκανε κι άλλα αξιοσημείωτα και αξιομνημόνευτα ο Κώστας Σημίτης. Το 2001 συγκρούστηκε μετωπικά με την εκκλησία, κατόπιν υποδείξεως της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία, ενώ είχε συσταθεί λίγα χρόνια πριν, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά γι’ αυτό το θέμα -προξενώντας πολιτικά ερωτηματικά- για να αφαιρέσει την αναγραφή του θρησκεύματος από την αστυνομική ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αντιτάχθηκε σθεναρά στην απόφαση (μάζεψε πάνω απο τρία εκατομμύρια υπογραφές πιστών), υποστηρίζοντας ότι αυτή αποτελούσε μια συντονισμένη προσπάθεια των νεο-διανοούμενων για τον θρησκευτικό αποχρωματισμό της χώρας μας. Για λόγους χώρου και ξεκούραστης ανάγνωσης ας μείνουμε έως εδώ…..
Υστερόγραφο: Προσυπογράφω ανεπιφύλακτα τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Ρήγα, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, κατηγόρησε τον Κώστα Σημίτη, ότι με «το συγκεκριμένο άρθρο αφήνει τα περιθώρια να αμφισβητήσει κάποιος το δίκαιο που είναι με τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνθήκες» και επισήμανε τα εξής: «Επειδή ο κ. Σημίτης έχει σοβαρές ευθύνες τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την οικονομική κρίση, δεν χρειάζεται αυτή την ώρα να κάνει τέτοιες δηλώσεις ή, τουλάχιστον, όταν κάνει τέτοιες δηλώσεις, να αναλογίζεται τα πεπραγμένα της δικής του περιόδου και πόσο επώδυνα ήταν για τη χώρα μας». Τελεία!
Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]
ΠΗΓΗ