Στις φλόγες παραδίδονται μεγάλες δασικές εκτάσεις, με εκατομμύρια στρέμματα γης να βρίσκονται υπό απειλή. Σοβαρή ανησυχία πυροδοτεί η ανυπολόγιστου μεγέθους οικολογική καταστροφή που συντελείται, τον τελευταίο μήνα, στον Αρκτικό Κύκλο.

Δασικές εκτάσεις στη Γροιλανδία, τη Σιβηρία και την Αλάσκα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να εκπέμπονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

First long-range transport of smoke across the Atlantic from #Canada #wildfires for 2019. Learn about how we observe & monitor such events globally with these videos from the EUMETSAT/Copernicus/ECMWF MOOC https://t.co/TQ3ym2p05E. #AtmosphereMOOC #opendata #openscience pic.twitter.com/kxEyfOU7Fk

— Mark Parrington (@m_parrington) 3 Ιουνίου 2019

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια των πύρινων εστιών.

Τον Ιούνιο, οι πυρκαγιές στη δυτική Σιβηρία απελευθέρωσαν περίπου 50 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το ίδιο με την ετήσια παραγωγή άνθρακα της Σουηδίας.

Πάνω, δε, από 100 πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει από τον Ιούνιο στην Αρκτική.

Η Greenpeace, ανακοίνωσε ότι η αιθάλη από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία έχει φθάσει στα Ουράλια και συνιστά απειλή για την υγεία των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι μετατρέπονται από ένα τοπικό πρόβλημα σε μια οικολογική καταστροφή που απειλεί την υπόλοιπη χώρα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και η Υπηρεσία Παρακολούθησης Καιρού και Κλίματος του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα «πρωτοφανείς», ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον.

Hundreds of #wildfires have broken out in #Siberia, some of which can be seen in this 28 July @CopernicusEU #Sentinel3 image. Almost 3 million hectares of land are estimated to have been affected, according to Russia’s Federal Forestry Agency. Read more: https://t.co/7ojjCRaqrc pic.twitter.com/6wnw6Cq8wk

— ESA EarthObservation (@ESA_EO) 30 Ιουλίου 2019

\Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που πιστεύεται ότι έχουν προκληθεί από κεραυνούς εντοπίζονται σε τρεις περιοχές της ρωσικής επικράτειας, σε Irkutsk, Krasnoyarsk και Buryatia, ενώ ο καπνός που μεταφέρεται από τους ανέμους, έχει μειώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στο Novosibirsk, την μεγαλύτερη πόλη της Σιβηρίας.

Στη Γροιλανδία, φωτιά ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου και συνοδεύτηκε από ασυνήθιστη ζεστή και ξηρασία μακράς διάρκειας με αποτέλεσμα η τήξη στους πάγους να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Στην Αλάσκα, έχουν καταγραφεί 400 πυρκαγιές με τον κλιματολόγο Ρικ Τόμας να εκτιμά ότι η συνολική έκταση που έχει καεί στην περιοχή αυτή την εποχή υπολογίζεται στα 2.06 εκατ. στρέμματα.