«Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% της ετήσιας παραγωγής της για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα και σε αυτή την παγκόσμια κρίση ηγείται και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για τη στήριξη της κοινωνίας», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα power pass και σημείωσε ότι μέχρι πριν από λίγο είχαν κατατεθεί 250.000 αιτήσεις. Είπε ότι από την 1η Ιουλίου μπαίνει νέο σύστημα τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταξύ άλλων εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Η κυβέρνησή μας κάνει πράξη όλα όσα έχει εξαγγείλει. Είμαστε δίπλα στους πολίτες γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Μετατρέπουμε κάθε οικονομική δυνατότητα σε κοινωνικό κεκτημένο», υπογράμμισε.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και μίλησε για το πρόγραμμα αντικατάστασης των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Είπε ότι αύριο θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για το πρόγραμμα που προβλέπει επιδοτήσεις από 30% έως 50%.

Για τα καύσιμα είπε ότι πριν από λίγο ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου και αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις. «Συνεχίζονται την ίδια στιγμή οι έλεγχοι στην αγορά. Προχωρά η σφράγιση πρατηρίων που κατέχουν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα. Οι ημέρες σφράγισης θα κυμαίνονται από 10 έως 90», συμπλήρωσε.

Τέλος αναφερόμενος στη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Μυκόνου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι για μια ακόμη φορά σώθηκαν ανθρώπινες ζωές που αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε κίνδυνο.

«Η κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μια ακόμα αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες. Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη κριτική ας δουν τα πραγματικά περιστατικά. Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη κριτική», υπογράμμισε.

«Δεν είναι δουλειά μας να ερμηνεύουμε τον Ερντογάν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσον αφορά στην αλλαγή τακτικής του Τούρκου προέδρου στοχεύοντας στο μεταναστευτικό. «Οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην πραγματικότητα των διεθνών συνθηκών και την συνδρομή που είναι ουσιαστική από την χώρα μας στην διαχείριση του μεταναστευτικού και των ροών στα νησιά και στον Έβρο», τόνισε.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου

Κλείσιμο

Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώσαμε στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των επιπτώσεων τόσο της πανδημίας όσο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνουν έγκυροι διεθνείς οργανισμοί, η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Η Ισπανία και η Ιταλία αντίστοιχα δαπανούν περίπου 2%, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία περίπου 1%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται, αλλά και της μέριμνας που έχουμε δρομολογήσει. Η Ελλάδα, και σε αυτή την παγκόσμια κρίση, ηγείται και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση σε ό,τι αφορά τη στήριξη της κοινωνίας.

Ειδικότερα, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, υπάρχει σημαντική ενίσχυση και γενναία διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, άνοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα Power Pass μέσω του vouchers.gov.gr και άρχισε η υποβολή αιτήσεων από τους οικιακούς καταναλωτές πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022.

Οι επιστροφές θα είναι ίσες με το 60% του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης που έχουν χορηγηθεί από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και θα φτάνουν έως τα 600 ευρώ.

Θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ -γι’ αυτούς που επιβαρυνθήκαν με συνολική αύξηση 30 ευρώ- και θα φτάνουν κατ’ ανώτατο όριο -επαναλαμβάνω- τα 600 ευρώ. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Πριν από λίγο είχαν υποβληθεί 250.000 αιτήσεις

Ακόμα, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, που προβλέπει παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 70% έως 90%.

Ειδικότερα:

-Στα περίπου 500.000 νοικοκυριά κοινωνικού τιμολογίου θα απορροφάται το 100% της αύξησης.

Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια (όλες οι κατοικίες) η απορρόφηση της αύξησης θα φτάνει έως και το 85%.

-Σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απορροφάται έως και το 82% της αύξησης.

-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια η μείωση θα κυμαίνεται από το 90% έως 95% της αύξησης.

Η ρύθμιση μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με Υπουργική απόφαση, που θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον ορισμό της ανώτατης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη, όπου υπάρχει, τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο έκτακτος αυτός μηχανισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί για διάστημα έως και ενός έτους.

Η Κυβέρνηση, με πολιτικές παρεμβάσεις, κάνει πράξη όσα είχε εξαγγείλει. Κάνουμε πράξη την βασική μας αρχή: Να είμαστε δίπλα στους πολίτες γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Γιατί για τη Νέα Δημοκρατία ο πολιτικός ανθρωπισμός είναι βασικός πυρήνας της ιδεολογίας και της αντίληψής της. Με σκληρή δουλειά, με επαγγελματισμό, με σχέδιο μετατρέπουμε κάθε οικονομική δυνατότητα που δημιουργεί η πολιτική μας σε κοινωνικό κεκτημένο.

Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση αυτή κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και μπαίνει σήμερα για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Αφορά τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και το πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Ανάμεσα στ’ άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας συνοψίζονται ως εξής:

-Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.

-Προσέλκυση μέχρι το 2030 επενδύσεων για νέα έργα ΑΠΕ άνω των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να έχουμε επιπλέον παραγωγή 15 GW ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να φτάσουμε συνολικά τα 25 GW.

-Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

-Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

-Χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών τους έργων σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο εκτός των λιμανιών.

Η επένδυση στην πράσινη ενέργεια είναι στρατηγικός στόχος της χώρας για λόγους περιβαλλοντικούς, γεωστρατηγικούς, ποιότητας ζωής και τουρισμού. Η Ελλάδα πρέπει το συντομότερο να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία και να αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον, το οποίο είναι προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών

Πέρα από τις πολιτικές για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ, η Κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η μείωση της σπατάλης στην ενέργεια είναι εθνικό καθήκον που αφορά όλους μας. Και το Κράτος οφείλει να δώσει πρώτο το παράδειγμα του.

Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει αύριο Τρίτη και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουλίου, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και προβλέπει επιδοτήσεις 30% έως 50% για την αγορά καινούργιων συσκευών με χαμηλότερη κατανάλωση. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑμεΑ. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κανένα δικαιολογητικό, αλλά το μόνο που θα χρειάζεται είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τους τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Παρεμβάσεις για τα καύσιμα

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και θα προχωρήσει στη συνέχιση της πολιτικής στήριξης. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό, αρμόδιους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς στο Μέγαρο Μαξίμου. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο. Αρχικά κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου και στις 15:00 εξειδίκευση των μέτρων στο Υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρά η σφράγιση πρατηρίων, που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα, ενώ θα υπάρχει και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους για να ενημερώνεται η κοινωνία και το καταναλωτικό κοινό. Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που θα προκύπτουν από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους θα κυμαίνονται από τις 10 μέχρι και τις 90 ημέρες. Σημειώνεται ότι σε κάθε πρατήριο που θα σφραγίζεται λόγω νοθείας θα μπαίνει ταινία στην οποία θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας.

Διάσωση μεταναστών από ναυάγιο ανοιχτά της Μυκόνου.

Πάνω από 108 μετανάστες, ανάμεσά τους 21 παιδιά, που είχαν αφεθεί στην τύχη τους μεσοπέλαγα διεσώθησαν μετά από ευρεία επιχείρηση υπό πολύ αντίξοες συνθήκες από το Λιμενικό Σώμα. Για μια ακόμη φορά με παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος σώθηκαν ανθρώπινες ζωές που αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα. Να σημειώσω ότι ουδείς από το σύνολο των ανθρώπων που διεσώθησαν δεν έφεραν σωσίβιο , ενώ το ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε δεν είχε κανένα σωστικό εξοπλισμό.

Η Κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την αυταπάρνηση που διαρκώς δείχνουν και για τη φύλαξη των συνόρων μας, αλλά και για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Η επιχείρηση αυτή που πραγματοποίησαν οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος αποτελεί μια ακόμη αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες τους, αλλά και σε όσους αβαντάρουν τους συκοφάντες αυτούς.

Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη και κριτική στο ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ας δουν τα πραγματικά περιστατικά και ας στρέψουν την προσοχή τους στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και όσων τους καλύπτουν. Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη και άδικη κριτική που κάποιοι κάνουν με λόγια. Και ένα δράμι πράξης αξίζει όσο τόνοι θεωρίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.
**Ειδήσεις σήμερα[:

](https://www.protothema.gr/oles-oi-eidiseis/)[Η επόμενη μέρα στη Γαλλία: Αποδυνάμωση Μακρόν, πολιτική ρευστότητα και στο βάθος εκλογές](https://www.protothema.gr/world/article/1256041/i-epomeni-mera-sti-gallia-apodunamosi-makron-politiki-reustotita-kai-sto-vathos-ekloges/)[

](https://www.protothema.gr/oles-oi-eidiseis/)[Άνω Λιόσια: Ασύλληπτος παραμένει ο επιδειξίας που επιτέθηκε σε 4 κορίτσια μπροστά σε σχολείο

](https://www.protothema.gr/greece/article/1256034/ano-liosia-asulliptos-paramenei-o-epideixias-pou-epitethike-hthes-se-4-anilika-koritsia-brosta-se-sholeio/)[Γραφεία παροχής… νταντάδων στη Μύκονο](https://www.protothema.gr/greece/article/1251026/mukonos-grafeia-parohis-dadadon-sto-nisi/)**

Κλείσιμο Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr