Με αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες «όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο τον κ. Μπάιντεν ενώ την Τρίτη θα μιλήσει στο Κογκρέσο», ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Σημειώνεται ότι ειδικά για την παρουσία του στο Κογκρέσο μια τόσο τιμητική πρόσκληση απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ όπως του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Ινδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου είτε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα ή ο Λεχ Βαλέσα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό αλλά και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδος στον σύγχρονο κόσμο», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Ανέφερε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών με τον κ. Μπάιντεν «θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα. Θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα. Θα συζητηθούν επίσης διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1, θα συζητηθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση στο οποίο η κυβέρνηση έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό που υφίσταται την επίθεση αλλά και στη στήριξή της στο διεθνές δίκαιο συμμετέχοντας ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι συζήτηση θα γίνει και για τα ενεργειακά καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. «Μπορεί να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης απ’ τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αλλά και στην διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν και θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο όχι μόνος εκ μέρους της Ελλάδας αλλά εκπρόσωπος του Ελληνισμού. «Θα μιλήσει ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη ΝΑ Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ειδικά στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ που κυρώθηκε χθες στη Βουλή. «Μια συμφωνία με τεράστιο διεθνή αντίκτυπο. Πρόκειται όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, για μια Συμφωνία η οποία συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ανέφερε επίσης ότι υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέρονται και συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμφωνιών και συμμαχιών που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογράμμισε ότι τόσο τα αναφερόμενα στο προοίμιο της συμφωνίας όσο και τα προβλεπόμενα επί του πεδίου αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας κι επιβεβαιώνουν την ισχύ μας. Ανέφερε μάλιστα τρεις λόγους που η συμφωνία είναι σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Η Ελλάδα έχει ήδη αυτό που άλλες χώρες επιδιώκουν: μια αναβαθμισμένη στρατηγική και αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη πως Καταγράφεται άλλωστε ρητά η κοινή βούληση «για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης». Μια διατύπωση την οποία επαναλαμβάνει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του. Εκεί διακηρύσσει την προσήλωση της χώρας του στον σεβασμό όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Συνολικά η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής και για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ», υπογράμμισε προσθέτοντας πως αλλάζει το τοπίο αλλά και τους όρους του παιχνιδιού στην ευρύτερη περιφέρεια. Στο σημείο αυτό ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επικριτικά στη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ειδικά η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας μένει δέσμιος ιδεοληψιών και υιοθετεί επιχειρήματα από την πρώιμη ΠΑΣΟΚική περίοδο. «Εφάρμοσε επίσης την πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ: όταν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μια πραγματικότητα που μας εξυπηρετεί», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι «αναδείχθηκε και πάλι η τεράστια υποκρισία που χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα σε κάθε πολιτική του κίνηση». Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ επισημαίνοντας πως πρόκειται για άλλο ένα γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέπεια της κυβέρνησης. Είπε ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της, δημιουργεί συνθήκες αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών με πολλαπλούς τρόπους.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ασφάλεια στα δημόσια πανεπιστήμια με αφορμή και τα τελευταία επεισόδια στο Αριστοτέλειο επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επαναλαμβάνει κατηγορηματικά την αμετάκλητη απόφασή της να ολοκληρώσει την εφαρμογή του σχεδίου της για τα ΑΕΙ και του θεσμικού πλαισίου που έχει εισάγει για την ασφάλεια των πανεπιστημίων.

Ειδήσεις σήμερα:

«Μάχη» για το Φιδονήσι - «Θα πολεμήσουμε για όσο χρειαστεί», λένε οι Ουκρανοί

Κιμ Καρντάσιαν: «Ο Κάνιε Γουέστ με έκανε να πιστεύω ότι μου είναι απαραίτητος, δεν μπορούσα ούτε να ντυθώ μόνη μου»

«Δεν πάτησε ούτε μια νότα!»: Απογοήτευση στα social media με τη συμμετοχή της Κύπρου στην Eurovision

Κλείσιμο Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr