Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Τότε, πολλοί παραξενεύτηκαν όταν διάβασαν ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ με ενεργό δράση για την ειρήνη και στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, καθότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ακτές και πρόσβαση σ’ αυτή την ιστορική θάλασσα, στην οποία οι Ελληνες δώσαμε το όνομά της -πρώτα Αξενος και μετά Εύξεινος Πόντος-, μέχρι που ήλθαν οι Τούρκοι και οι Σκύθες και την έκαναν Μαύρη Θάλασσα – «όνομα και πράμα», που λέει ο λαός μας.

Η απορία λύθηκε, όταν λίγες ημέρες μετά, την 1η Απριλίου, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σήκωσε το τηλέφωνο και συνομίλησε πρώτα με τον ομόλογό του στην Αγκυρα, αμετροεπή Χουλουσί Ακάρ, και μετά με τον εν Αθήναις ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το θέμα της ταυτόχρονης επικοινωνίας ήταν -τι άλλο;- η Ουκρανία, αφού την ίδια ημέρα ο Λόιντ Οστιν συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Ταράν και «καταδίκασε την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία» ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Σημειώνεται ότι, την ίδια ώρα που συνομιλούσε ο κ. Οστιν με τους ομολόγους του στην Ελλάδα και την Τουρκία, είχαμε κινητοποίηση σε πολεμικές αεροπορίες 7 νατοϊκών χωρών. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό, ανταποκριτή του OPEN TV στη Μόσχα, ο οποίος στηρίχθηκε σε αποκαλύψεις νορβηγικών ΜΜΕ, οι πολιτικές αεράμυνες και οι αεροπορίες Νορβηγίας, Βρετανίας, Βελγίου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ιταλίας υποχρεώθηκαν να σηκώσουν αεροσκάφη τους για αναγνώριση και αναχαίτιση ρωσικών βομβαρδιστικών που μπορεί να μεταφέρουν πυρηνικά και πέταξαν στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, στον Εύξεινο Πόντο και στη Βαλτική. Το ίδιο βράδυ είχαν νυχτερινή τηλεφωνική συνομιλία οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων ΗΠΑ και Ρωσίας, με πρωτοβουλία μάλιστα της αμερικανικής πλευράς, λόγω της αύξησης της έντασης στην Ουκρανία, καθώς Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται πως ακινητοποιούν στρατιωτικές τους δυνάμεις στα σύνορα των δύο χωρών.

Η Μόσχα «έχει τώρα περισσότερο στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μετά το 2014» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφερόμενη στην εποχή που η Ρωσία προσάρτησε τη Χερσόνησο της Κριμαίας, και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον συζητά με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ τις ανησυχίες της για τις περιφερειακές εντάσεις και τις παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Άρα, με βάση τα παραπάνω δικαιούμαστε να πούμε ότι η αναφορά του κ. Μπάιντεν στην ενεργό δράση της Ελλάδας στον Εύξεινο Πόντο αφορά τη δράση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις κινήσεις που γίνονται ή θα γίνουν στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ, μια που η θάλασσα αυτή θα παίξει τον κεντρικότερο και σημαντικότερο ρόλο σε ό,τι είναι να γίνει στη χώρα αυτή. Την Παρασκευή 9 Απριλίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα περάσουν από τα Στενά με κατεύθυνση τον Εύξεινο Πόντο. Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ ειδοποίησαν «μέσω διπλωματικών καναλιών 15 ημέρες νωρίτερα ότι δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα εισέλθουν (από τα Στενά) στον Εύξεινο Πόντο, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ. Τα πλοία θα παραμείνουν στον Εύξεινο Πόντο μέχρι τις 4 Μαΐου».

Μιλώντας στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα, αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι το αμερικανικό ναυτικό ασκεί συστηματικά συνεχείς δραστηριότητες στον Εύξεινο Πόντο και ότι η αποστολή δύο πολεμικών πλοίων στην περιοχή «θα δώσει στη Μόσχα το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά».Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο μεταξύ της φιλορωσικής ομοσπονδιακής πολιτείας της Νοβορόσια και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις 6 Απριλίου 2014 στην περιοχή Ντονμπάς. Όσον αφορά την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή αυτή, η Τριμερής Ομάδα Επαφής, που αποτελείται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον ΟΑΣΕ, είχε λάβει απόφαση κατάπαυσης του πυρός στις 27 Ιουλίου 2020, μια απόφαση που δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα.Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονμπάς, ύστερα από τις οποίες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας Ρούσλαν Χόματς, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο στις 30 Μαρτίου, είπε ότι η Ρωσία έστειλε στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για διεξαγωγή άσκησης, κινητοποιώντας έτσι τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ύστερα από όλα αυτά αυξήθηκε η κινητικότητα στο θέμα της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξ ου και τα προαναφερθέντα τηλεφωνήματα.

Μετά και την κινητικότητα που παρατηρήθηκε για το θέμα, ο Ντμίτρι Κοζάκ, αναπληρωτής επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσίας, δήλωσε ότι μπορεί να παρέμβουν στις εξελίξεις στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία για να βοηθήσουν τους πολίτες τους, εάν είναι απαραίτητο. Ο Κόζακ είπε: «Ολα εξαρτώνται από το πόσο μεγάλη θα είναι η φωτιά. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την Ουκρανία». Οι λέξεις ερμηνεύθηκαν ως η πιο σκληρή δήλωση που έκανε η Ρωσία σχετικά με την κρίση της Ουκρανίας. Μετά τη δήλωση αυτή, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη εξέφρασε για άλλη μια φορά τις ανησυχίες της για τη συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα και ανακοίνωσε ότι έγιναν συζητήσεις με συμμάχους του ΝΑΤΟ για αυτό το θέμα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεπερνώντας μια από τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας, είπε στον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς», προαναγγέλλοντας την υποβολή αίτησης για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στο θέμα της Ουκρανίας, όπου πλέον είναι καταφανές ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έλθουν σε κατάσταση σύγκρουσης το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν η Ρωσία, για να προλάβει τις εξελίξεις και πριν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κινηθεί για να προσαρτήσει την περιοχή Ντονμπάς, κατά τα πρότυπα της Κριμαίας, μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ.

Αν η Ουκρανία κινηθεί για να καταλάβει την Κριμαία με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η αντίδραση της Ρωσίας.

Σε όλο αυτό το σκηνικό αποκτά πράγματι τεράστιο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία, αφού μια ενεργός συμμετοχή της σε μέτωπα της Ουκρανίας, στο πλευρό του Κιέβου και του ΝΑΤΟ, θα φέρει αντιμέτωπη την Τουρκία στα μέτωπα της Ιντλίμπ, της Αλ Μπαμπ και του Γκίρε Σπι-Σερεκάνιγιε.

Όσο για την Ελλάδα, καλό είναι οι κυβερνώντες να ανοίξουν κανένα βιβλίο για να διαβάσουν τι έγινε το 1919, τότε που, αντί να στείλουν το καλύτερο σώμα στρατού που είχε ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός για να προστατεύσει τον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης, ο οποίος σφαγιαζόταν, το έστειλαν στην Κριμαία, όπου υπέστη άπειρες προσβολές από τους τότε συμμάχους μας, οι οποίοι έναν χρόνο μετά μας «πούλησαν» για τον αιμοσταγή Κεμάλ.

Διαβάστε και μάθετε, κύριοι…

ΠΗΓΗ