Ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντοναχιου με τον ευρωπαίο επίτροπο Τζεντιλόνι και τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ESM Λαγκάρντ και Ρέγκλινγκ μίλησαν μετά την πρώτη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης με φυσική παρουσία

Στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις ο επίτροπος Τζεντιλόνι επισήμανε ότι το ρίσκο απόκλισης των οικονομιών της Ευρωζώνης είναι μεγάλο, ειδικά καθώς οι ενδείξεις δείχνουν επιβράδυνση της ανάκαμψης που είχε καταγραφεί: «Ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι σπαρμένος από αβεβαιότητα», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι βασική ανησυχία της ΕΕ είναι να αποσύρει πρόωρα τα έκτακτα μέτρα στήριξης. «Προτιμούμε να τα τα αποσύρουμε αργά παρά να τα αποσύρουμε υπερβολικά νωρίς», είπε προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολύ προσεκτική διαχείριση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ εστίασε και εκείνη στην άνιση, ατελή ανάκαμψη από την πρωτοφανή «καταστροφή» που προκάλεσε ο Covid, και επισήμανε τον κίνδυνο του εφησυχασμού συμφωνώντας στο ότι τα μέτρα πρέπει να αποσυρθούν μόνο μετά από πολύ περίσκεψη. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει στο προ Covid επίπδα πριν από το 2022.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ υπογράμμισε ότι το κλίμα των αγορών απέναντι στην Ευρώπη είναι το πιο θετικό που έχει βιώσει την τελευταία δεκαετία, κάτι που οφείλεται στην συντονισμένη πρώτη αντίδραση των ευρωπαίων – αλλά σημείωσε ότι οι αγορές βλέπουν και τις εκρεμμότητες και τις «ημιτελείς εργασίες», όπως την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντοναχιού απαντώντας σε ερώτηση για τον ψηφιακό φόρο είπε πως το καθεστώς του ψηφιακού φόρου πρέπει να αλλάξει. Αλλά σημείωσε ότι αναμένει την πρόταση που θα καταθέσει ο Επίτροπος Τζεντιλόνι.

Δείτε τη συνέντευξη τύπου εδώ