Oλοκληρώθηκαν τα σεμινάρια που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τη CRPM

Oλοκληρώθηκαν τα σεμινάρια που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τη CRPM

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα διήμερα σεμινάρια που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τη CRPM, την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024, στο Ηράκλειο.

Η CRPM είναι ο δραστήριος οργανισμός των 150 παραθαλάσσιων, νησιωτικών και απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης, στον οποίο η Κρήτη συμμετέχει ενεργά από το 1981 και σήμερα έχει την Αντιπροεδρία Μεταφορών.

Η θεματολογία των Ημερίδων αφορούσε την Ενεργειακή Μετάβαση των Λιμανιών στο πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής και το ρόλο τους στην Περιφερειακή Ανάπτυξη καθώς και εφαρμογές Υδρογόνου κυρίως στον τομέα των Μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά θέματα και Αντιπρόεδρος της CRPM Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος περιέγραψε την ενεργή δραστηριότητα της Περιφέρειας Κρήτης στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης και της απανθρακοποίησης, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών και έργων για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επισήμανε την ανάγκη να ενδυναμωθούν οι Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές, απευθύνοντας και ένα μήνυμα προς το νέο Ευρωκοινοβούλιο και την νέα Επιτροπή ενόψει της νέας περιόδου: την ανάγκη συμμετοχής των περιφερειακών αρχών στον σχεδιασμό – και όχι μόνο στην εφαρμογή – των ενεργειακών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο.

Ο Γιώργος Αλεξάκης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης για το Υδρογόνο:

– Έχει υπογράψει Συμφωνητικό Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από το 2018, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο “Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων – Περιφερειών Υδρογόνου”,

– Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και φόρα για το Υδρογόνο,

– Συμμετέχει σε δύο εγκεκριμένα ευρωπαϊκά έργα για το Υδρογόνο,

– Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε να συγκροτήσει Γνωμοδοτική Επιτροπή με θέμα “Το Υδρογόνο στην Κρήτη”

– Διαπίστωσε ότι στα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού μας έχουν αναπτυχθεί συστάδες επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα του Υδρογόνου και παράγεται γνώση και έρευνα που πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Κατά την δεύτερη ημέρα που ήταν αφιερωμένη στο Υδρογόνο, παρουσιάστηκαν εφαρμογές του Υδρογόνου στην Ευρώπη, στη χώρα των Βάσκων, στην Περιφέρεια Όουλου στη Φιλανδία, στη Νορβηγία, στην ιταλική Περιφέρεια Λάτσιο (Ρώμη) αλλά και το εξελισσόμενο έργο παραγωγής Υδρογόνου στην Κρήτη, μέσω δύο έργων (Crave-H2 και Crete Valley).

Ο κ. Αλεξάκης σημείωσε την ανάγκη συγκρότησης task force της CRPM για το υδρογόνο στη Μεσόγειο, σε συνεργασία πάντως με την αντίστοιχη task force της βόρειας Ευρώπης, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας οδηγός κατεύθυνσης προς τις Περιφέρειες για το θέμα.

Στις ημερίδες συμμετείχαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών περιφερειών από την Ιταλία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, Βέλγιο, Μάλτα, Ισπανία.

Οι διευθυντές των Λιμένων από το Μπιλμπάο, Γκρόνινγκεν, Αμβέρσας και από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ο Διευθύνων Σύμβουλος Μηνάς Παπαδάκης, παρουσίασαν τις δράσεις τους στον τομέα της Ενέργειας. Οι εκπρόσωποι από την Γενική Διεύθυνση MOVE της Κομισιόν, από τον οργανισμό ESPO, ευρωβουλευτές και εμπειρογνώμονες έδωσαν το ευρύτερο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης για τα λιμάνια.

Τις διήμερες εργασίες παρακολούθησε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος σε παρέμβασή του στο τέλος του Συνεδρίου, σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή είναι επιβεβλημένη λόγω των έντονων συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τις οποίες και η Κρήτη βιώνει πολύ έντονα. Ο ίδιος υπογράμμισε μάλιστα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας αποτελεί το σημαντικότερο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, μετά την πανδημία, το οποίο ως σήμερα ωστόσο δεν έχει αξιοποιηθεί.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη κα Χαρ. Γιασιράνη και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χάρης Δαλκιτζής εκπροσώπησε την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από την Περιφέρεια της Κρήτης συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεοδώρα Κουτεντάκη και Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Τον Δήμο Ηρακλείου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης.

Επίσης συμμετείχαν εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, η Διευθύντρια Περιβάλλοντος κα Άννα Καγιαμπάκη και η κα. Ελένη Καργάκη αρμόδια για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, οι κ.κ. Βάσω Μαδούλκα αρμόδια για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Ελένη Τσαγκαράκη Τμηματάρχης ΔΤΥ, Αλίκη Καρούσου Τμηματάρχης και οι συνεργάτες Τζίνα Αποστολάκη (Europe Direct), Νίκος Βασιλάκης (Replancity).