Τα νέα κεφάλαια της πρώην Εθνικής Πανγαία θα χρηματοδοτήσουν νέες αγορές ακινήτων, αλλά και τους κλάδους των logistics και των τουριστικών ακινήτων

Επόμενος σταθμός η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά για την Prodea AEEAΠ, όπως είναι η νέα επωνυμία της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, της μεγαλύτερης εισηγμένης Επενδυτικής Ακινήτων, η οποία άνοιξε από χθες νέα σελίδα.

Με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή το 98,15% της εταιρείας ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από την επενδυτική Castlelake L.P., θα πραγματοποιηθεί αύξηση, με βάση και τις χθεσινές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, ώστε να αυξηθεί και η διασπορά στο 25% (από 1,85% που είναι αυτή την στιγμή).

Η γενική συνέλευση χθές έδωσε το «πράσινο φώς» για την αύξηση, τη μετονομασία σε Prodea αλλά και λοιπά θέματα που σχετίζονται με την πρόσφατη αποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Το όνομα Prodea προήλθε από τις λέξεις Property, η έγγειος ιδιοκτησία, που περιγράφει το πεδίο δραστηριότητας της εταιρείας και Idea, η ιδέα, με ρίζα το αρχαίο ελληνικό ρήμα εἴδω που σημαίνει βλέπω, γνωρίζω καλά.

Από την πλευρά της, η διοίκηση είχε προαναγγείλει την αύξηση κεφαλαίου εδώ και καιρό, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που έχει θέσει ως στόχο τις νέες επενδύσεις αλλά και την «πράσινη» αναβάθμιση κτιρίων από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Οσον αφορά το ύψος της αύξησης, θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις μετοχές που θα διαθέσει ο βασικός μέτοχος, αφού θα υπάρξει συνδυασμένη προσφορά με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Στο σενάριο όπου δεν θα υπήρχε πώληση μετοχών από την Castlelake και προκειμένου να εξασφαλιστεί η διασπορά του 25%, η αύξηση θα διαμορφωνόταν μεταξύ 450- 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο τώρα, με τη συνδυασμένη προσφορά, η αύξηση με μετρητά θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, με στόχο την προσέλκυση νέων θεσμικών χαρτοφυλακίων αλλά και μικρότερων επενδυτών.

Ο πρόεδρος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου

Ο χρόνος της αύξησης προσδιορίζεται- το νωρίτερο- αρχές του επόμενου έτους.

Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν, όπως προαναφέρθηκε, νέες αγορές ακινήτων, στους πιο «παραδοσιακούς» τομείς για την εταιρεία, καταστήματα και γραφεία αλλά και τους κλάδους των logistics και των τουριστικών ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο της ομίλου περιλαμβάνει άνω των 350 εμπορικών ακινήτων, κυρίως κτιρίων γραφείων και εμπορικών καταστημάτων στην Ελλάδα και σε άλλες βασικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε θέσεις υψηλής προβολής. Τώρα, στα νέα projects που έχει βάλει στο τραπέζι και συζητεί ο όμιλος είναι και αυτό για την αναμόρφωση και αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά (στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιεί ο δήμος για την παραχώρηση 99 ετών) σε κοινό σχήμα με την Dimand και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ο όμιλος επιδεικνύει ιδιαίτερη κινητικότητα εσχάτως και στο πλαίσιο της συνεργασίας με την EBRD αλλά και την Εθνική Τράπεζα, η Prodea ολοκλήρωσε στα μέσα Ιουλίου την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ, αφενός για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας ύψους 237,5 εκατ. ευρώ, αφετέρου για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού της πλάνου. Μέσω της εν λόγω χρηματοδότησης, η εταιρεία θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την επέκταση του χαρτοφυλακίου της και την βιώσιμη επιχειρηματική της ανάπτυξη, προωθώντας παράλληλα τη στρατηγική της εστίαση στην αειφόρο ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ χθές, η διοίκηση της Prodea, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού πλαισίου για τις Επενδυτικές Ακινήτων, με τον πρόεδρο κ. Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αριστοτέλη Καρυτινό να επισημαίνουν ότι η φορολογική επιβάρυνση των εν λόγω εταιρειών επταπλασιάστηκε κατά το προηγούμενο διάστημα, στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Εφόσον υπάρξει μείωση της φορολόγησης θα δοθεί κι ένα κίνητρο σε ξένους επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια στην εγχώρια αγορά real estate μέσω των ΑΕΕΑΠ.

Επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος στη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών Αντισφαίρισης “Davis Cup” έχει την υποστήριξη της PRODEA Investments