ΟΛΘ: Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την έκτη προβλήτα και πότε θα ολοκληρωθούν
Την εκτίμηση ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να ωφεληθεί από την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας εξέφρασε ο εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ και πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, Αθανάσιος Λιάγκος, σε ερώτηση του ethnos.gr κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το 21ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Λιμένων, το οποίο διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, στις 8 και 9 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO).
Όπως είπε ο κ. Λιάγκος, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα λιμάνια, των οποίων οι μέτοχοι δεν διατηρούν καλές σχέσεις με τη συγκεκριμένη χώρα και οι Ινδοί μπορούν να το επιλέξουν ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους στην Ευρώπη. Σε αυτό θα συνηγορήσουν η σημαντική γεωστρατηγική θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και το γεγονός ότι αποτελεί το δεύτερο λιμάνι στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 07.05.2025 15:25 Πολυτεχνειούπολη: Ποινική δίωξη στον φοιτητή που χτύπησε την ιδιοκτήτρια κυλικείου - Παραπέμπεται με τη φίλη στο Αυτόφωρο
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της επιβατικής κίνησης από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Λιάγκος ανέφερε ότι η αύξησή της είναι προς όφελος της ΟΛΘ ΑΕ και στο πλαίσιο αυτό θα ασκηθούν πιέσεις, μαζί με άλλους φορείς, προς την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσουν, όσο νωρίτερα γίνεται, τα δρομολόγια προς Βόρειες Σποράδες.
Στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Ιωάννης Τσάρας. Όπως είπε, απομένει η έκδοση των τελευταίων κατασκευαστικών αδειών και ο ανάδοχος εργολάβος αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες μέχρι το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου. Ο χρόνος που απαιτείται, με βάση τις μελέτες, για την ολοκλήρωση των εργασιών, είναι 36 μήνες, οπότε το πολύ σε 3,5 χρόνια από σήμερα το έργο θα είναι έτοιμο. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να βελτιωθούν και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με την ΠΑΘΕ, οι οποίες σήμερα δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.
«Η Θεσσαλονίκη πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις»
Περίπου τετρακόσια λιμάνια εκπροσωπεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων, ο οποίος θα πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη το 21ο συνέδριό του αλλά και τη γενική του συνέλευση.
Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του ESPO, Ιζαμπέλ Ρικμπό, η ΟΛΘ ΑΕ επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την εκδήλωση, διότι κατέβαλε πολύ σημαντική προσπάθεια, ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις και εκπλήρωσε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι τα ελληνικά λιμάνια παίρνουν καλό βαθμό, σε ό,τι αφορά την πράσινη ανάπτυξη και παρουσίασε τους γενικούς άξονες του συνεδρίου.
Ειδικότερα, θα συμμετάσχουν στελέχη από τριάντα λιμάνια, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας. Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο του ESPO θα έχει και κατ' ιδίαν συζήτηση με τον κ. Τζιτζικώστα.
Επίσης, κατά την κ. Ρικμπό, στο πλαίσιο του συνεδρίου και της γενικής συνέλευσης θα γίνουν απολογισμός των τεκταινόμενων των τελευταίων έξι μηνών, θα καθοριστεί ο προϋπολογισμός για το επόμενο διάστημα και εμπειρογνώμονες θα τοποθετηθούν για τα θέματα της οικονομίας της ενέργειας και της μεταφοράς φορτίων, για τις όποιες αρνητικές επιδράσεις σε λιμάνια από την επιβολή δασμών από τον Τραμπ, για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αξία των λιμένων σήμερα, για τις υποδομές που απαιτούνται κτλ.
Μετά το τέλος των εργασιών οι σύνεδροι θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος; του ESPO, Ανσίς Ζέλτινς, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των λιμανιών για τη γενικότερη ευημερία των κοινωνιών και υπογράμμισε ότι στο συνέδριο θα γίνει μία ενδελεχής συζήτηση για κάθε πτυχή που αφορά το μέλλον των λιμανιών και τους στόχους που πρέπει να τεθούν, ώστε η ευρωπαϊκή πολιτική λιμένων να οδηγήσει σε ένα πιο ανθεκτικό μέλλον για τον κλάδο.
«Τα ευρωπαϊκή λιμάνια χρειάζονται ευελιξία στον τρόπου που λειτουργούν, για να είναι ανθεκτικά.Υπάρχουν πολλές οδηγίες και κανονισμοί, που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τα λιμάνια και οι οποίες πρέπει να αναθεωρηθούν. Μια λιμενική στρατηγική θα μπορούσε να μας δώσει τη δυνατότητα να υπερκεράσουμε πολλές δυσκολίες», ανέφερε ο κ. Ζέλτινς.
«Ρεαλισμός και θάρρος στα επερχόμενα κύματα αλλαγής»
Ως κόμβους συνδεσιμότητας, κέντρα καινοτομίας και μοχλούς ανάπτυξης των εθνικών και ευρωπαϊκών οικονομιών, τα οποία, για να συνεχίσουν να διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο, «οφείλουμε να σταθούμε με ρεαλισμό και θάρρος απέναντι στα επερχόμενα κύματα αλλαγής», χαρακτήρισε στην τοποθέτησή του τα λιμάνια ο κ. Λιάγκος.
Όπως είπε ακόμα, «μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις των τελευταίων ετών, αποτελεί η πράσινη μετάβαση» και γι' αυτό «η ενίσχυση των υποδομών για ηλεκτροδότηση πλοίων εντός λιμένα, η ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων και η επένδυση σε βιώσιμες μεταφορικές αλυσίδες δεν είναι πια επιλογές, είναι επιταγές».
Κατά τον ίδιο, προαπαιτούμενο αποτελεί, ταυτόχρονα, η ψηφιακή μετάβαση με την προώθηση καινοτομιών και την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών, μεταμορφώνοντας κάθε πτυχή της λιμενικής λειτουργίας.
«Τα λιμάνια που δεν θα επενδύσουν εγκαίρως σε ''έξυπνες'' λύσεις, απλώς θα μείνουν πίσω. Τα λιμάνια του μέλλοντος πρέπει να είναι σχεδιασμένα όχι μόνο για αποδοτικότητα, αλλά και για προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα σε κρίσεις», υπογράμμισε ο κ. Λιάγκος.
Ο εκτετελεστικός πρόεδρος ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ και πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος αναφέρθηκε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας το 2024 ως χρονιά - ορόσημο.
«Πετύχαμε ρεκόρ στη διακίνηση και τους όγκους σε όλους τους βασικούς τομείς, καθώς και βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα. Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων έφθασε τις 566.000 TEU, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 46 χιλιάδες (+9%). Στον συμβατικό τομέα πετύχαμε διακίνηση 3,2 εκατομμυρίων τόνων, υψηλότερη κατά 250 χιλιάδες τόνους (+9%) σε σύγκριση με το 2023. Στην κρουαζιέρα, καταγράψαμε ρεκόρ αφίξεων 81 πλοίων, έναντι 68 πλοίων το προηγούμενο έτος (+19%), έχοντας υποδεχτεί συνολικά 125.000 επιβάτες. Παράλληλα, με την έγκριση του Master Plan, προχωράμε στην υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως λιμάνι-κλειδί για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο κ Λιάγκος.
Από την πλευρά του ο κ. Τσάρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η διοργάνωση του ESPO στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει το λιμάνι της πόλης σε έναν από τους κόμβους της ευρωπαϊκής λιμενικής κοινότητας.
«Για εμάς, στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, το συνέδριο αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, να αντλήσουμε έμπνευση από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και να παρουσιάσουμε τη δική μας στρατηγική για τη μετατροπή του λιμένα μας σε έναν σύγχρονο κόμβο διεθνούς σημασίας, με κρίσιμο ρόλο στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η στρατηγική αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο ΟΛΘ απέδειξε την προσαρμοστικότητά του, καταγράφοντας το προηγούμενο έτος εξαιρετικές επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις, παρά τις διεθνείς προκλήσεις. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι συγκυριακά, αλλά προκύπτουν από τη συνεπή εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού και επενδυτικού πλάνου. Στον πυρήνα αυτού του πλάνου βρίσκονται τέσσερις βασικοί άξονες: η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών, η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η ποιότητα των υπηρεσιών», ανέφερε ο κ. Τσάρας.
Διαβάστε ακόμηΚύκλωμα σε κτηματολογικά γραφεία: Η αρχηγός, το δεξί της χέρι, ο ενδιάμεσος με το πελατολόγιο και τα ποσά ακόμα για το... τίποτα

«Τύμπανα» πολέμου για Ινδία και Πακιστάν: Η «επιχείρηση Sindoor» και τα 78 χρόνια αιματοχυσίας στο Κασμίρ

Έρχονται ποινικές, διοικητικές ποινές και διαγραφές για κακουργηματικές πράξεις μέσα στα πανεπιστήμια

Κοινωνικός Τουρισμός 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τα βήματα για τη διαδικασία
