ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οργή Ερντογάν για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο Ξεκινάμε ξανά τις γεωτρήσεις – Ενημέρωσα τη Μέρκελ


Την επανέναρξη των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Σε κλίμα έντασης επιστρέφουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, έπειτα από τη μερική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, με την Τουρκία να ξεκινά εκ νέου γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

«Δεν τίθεται ανάγκη συνομιλίων με όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην Αθήνα.

«Η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες είναι «άνευ αξίας» όσον αφορά στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Ενημέρωσα και τη Μέρκελ»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε, μιλώντας έξω από την Αγία Σοφία, πως η χώρα του είχε παύσει τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων έπειτα από αίτημα της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε, «εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, τους άλλους, θα κάνουμε ένα διάλειμμα για μερικές εβδομάδες, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε». Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίσαμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη θα τηρηθεί με αποφασιστικότητα.

«Ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.